Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Kinyílt a világ!

Cimkék:
Közzétéve: 2020.07.13. 09:00

"...a világ számos szokása, kulturális berögződése, értékei és hangjai kopogtattak az ajtómon." Ismerd meg Szandi történetét!

Program: Európai Szolidaritási Testület
Tevékenység: egyéni önkéntesség külföldön
Résztvevők: 18-30 éves fiatalok
Hol? Európa bármely országában
Részletek

A történetem egy kissé közönyös, langyos vízben lábát lógató lánnyal indul. Aki lediplomázott, elkezdett dolgozni, albérletbe költözött, kezdett felnőni, és a Kárpát-medence kellős közepén maximum akkor érte interkulturális benyomás, ha készakarva felkereste a budapesti turisták kedvenc szórakozóhelyeit.

Én voltam ez a lány, aki régóta dédelgetett álmát valósította meg, mikor összecsomagolta az életét és úgy döntött, Belgiumban tölt egy évet önkéntesként. Indulj már - bíztatott a bőröndöm, és én repülőre szálltam - mit sem sejtve az előttem álló kultúraközi hullámvasútról.

Egy olyan civil szervezetnél dolgoztam, amely egy globális hálózat része - ennek köszönhetem tehát, hogy a belga életem második hetében már dél-amerikai és ázsiai fiatalokkal találkoztam. Az egy év alatt pedig megszámlálhatatlan fiatallal és felnőttel dolgoztam együtt, más kultúrájú emberek tömegeivel. Ott voltam Belgiumban, Európa egyik legkisebb országában, és mégis, a világ számos szokása, kulturális berögződése, értékei és hangjai kopogtattak az ajtómon. Megtanultam, hogy Argentínában karácsonykor vannak a legnagyobb nyári kerti partik, és megtaláltam a kedvenc édességemet is: a földimogyoró, kakaó por és kókusztej hármasából összeálló omlós, fülöp-szigeteki Choc Nut-ot.

Az egyik legemlékezetesebb kulturális sokkom története pedig egy autentikus kínai étteremhez, és egy nyári egyetemen résztvevő, nagy csapat kínai egyetemistához kötődik. Mikor megérkezett a nagy tál gőzölgő rizs az asztal közepére, még semmit nem gyanítottam, de mikor villát már külön kellett kérnem, kezdett felsejleni bennem, hogy talán nem ez lesz életem legegyszerűbb éttermi élménye. A 10 fős asztalunkhoz ezután kezdtek sorjában érkezni a különféle, izgalmas színvilágú és számomra sosem érzett illatú fő fogások, húsok és sűrű szaftú, rejtélyes egytálételek. Miután nehézkesen, több ember segítségével megfejtettem, hogy mi micsoda, és mit kell biztosan elkerülnöm, ha nem szeretném most kipróbálni a marhanyelvet, a következő meglepetés sem váratott magára. Az asztalunkat ellepte a teljes káosz. Egymást keresztező evőpálcikák szaladtak egyik táltól a másikig, kacagás visszhangzott, a tálkák között egyre csak gyűltek a lerágott csirkecsontok, használt szalvéták, morzsák és lecsöppenő szaftok. A fél órája még érintetlen terítő úgy telt meg, mint a festők vászna. Műalkotás lett a káoszból, ahogy az én évemből Belgiumban is – az életem korábban szépen megterített abrosza elképesztő mintákkal, formákkal, a külső szemlélőnek talán még kosszal is gazdagodott, és teljesen átalakult.

A világ hatalmas. Számomra az ESC* önkéntességem előtt Európa tűnt megközelíthetetlenül, bebarangolhatatlanul óriásinak, és a világ többi része létezett ugyan, de sosem gondoltam bele igazán, hogy ez mit is jelent. Hogy mekkora tömeg vár rám odakinn, akik új nézőpontot tudnak adni, akik önkéntelenül is fejlesztenek, akik néha harsányak, néha elképesztően csendesek, akik folyamatosan nyújtják az ember toleranciájának határait, inspirálnak, megnevettetnek, elképesztenek, akik mind, egyenként teljesen különbözőek, de az út végén... Az út végén arra jöttem rá, hogy mégis csak hasonlóak vagyunk mind.

Az én önkéntes évem Belgiumban egy olyan kulcsot adott, amivel az egész világ kinyílt előttem, és sokkal több rejtőzött – és rejtőzik a mai napig is – az ajtók mögött, mint amit valaha is el tudtam képzelni.

Vinczi Alexandra
volt önkéntes
ESC Alumni tag

*European Solidarity Corps, Európai Szolidaritási Testület - az Európai Unió egyik programja, amellyel 18-30 éves fiatalok önkénteskedhetnek külföldön vagy valósíthatják meg sjaát hazai projektjüket. Részletek.

Szívesen belekóstolnál a nemzetközi közegbe?
Vegyél részt külföldi önkéntes projektben!

Kattints ide, és tudd meg a részleteket!

Önkéntesbeszámolókat olvasnál még?
Itt megtalálod őket.

Fotó: Vinczi Alexandra

Kapcsolódó hírek

top
Környezeti értékek megőrzése ifjúsági cserével
A Vidéken Jó! Alapítvány Water Watcher című projektjén öt ország fiataljai gyűltek össze Szaporcán, hogy a vízkincs megőrzésének témáját dolgozzák fel.
top
Külföldi önkéntesek magyar óvodákban
„A fiatalos lendület és a nemzetköziség kizökkent a napi rutinból!”
top
Egy emberpróbáló utazás tanulságai
Elmesélem nektek életem egyik legmeghatározóbb napját: azt, amikor kiutaztam magyar önkéntesként Lengyelországba 10 hónapra!
top
Erasmus+ Projekttermék gyűjtemény
Kiadványok, játékok, applikációk és megannyi hasznos tudásanyag egy helyen!
top
2019 legkiválóbb Erasmus+ ifjúság projektjei
Kik részesülnek Nívódíjban idén az ifjúsági területen?
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó