Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Egy emberpróbáló utazás tanulságai

Közzétéve: 2020.12.10. 08:44

Elmesélem nektek életem egyik legmeghatározóbb napját: azt, amikor kiutaztam magyar önkéntesként Lengyelországba 10 hónapra!

Igencsak korán, hajnalban jött értem a reptéri transzfer mikrobusz, hogy Szegedről kivigyen a Ferihegyi repülőtérre. Egy kellemes másfél óra után megérkeztem a terminálhoz, ahol rögtön elkezdtem a becsekkolást. Egyetlen egy feladott poggyászom volt, így miután azt sikeresen leadtam, már csak a kisméretű kézipoggyászomat kellett cipelnem az eléggé megterhelő biztonsági ellenőrzésen keresztül a beszálló kapuig. A váróteremben még maradt egy kis időm, hogy megpihenjek, mielőtt beszállok a repülőgépbe. Miután végre minden utas elfoglalta ülőhelyét, a pilóta megkezdte a felszállást. Mivel az már életem harmadik repülése volt, nem rettegtem túlságosan. Amikor elértük a maximális magasságot, teljes mértékben élvezhettem körülbelül tizenegyezer méter magasan Magyarország gyönyörű hegyvonulatait. Később, Szlovákia északi része felett elhaladva már a Magas-Tátra csodálatosan szépen húzódó hegyláncait is megpillanthattam. Fantasztikus élmény volt!

Miután kiszálltam a repülőgépből a lengyel Chopin Repülőtéren, mérhetetlen stresszt éltem át: előbb nem találtam a feladott poggyászomat, majd lekéstem azt a vonatot, amire még otthon megvettem a jegyet online, így végül ki kellett cserélnem a vonatjegyemet az ügyfélszolgálaton – idegen nyelven, idegen országban. Az volt életem első olyan igazán meghatározó kihívása, amikor ki kellett lépnem a saját komfortzónámból.

Amióta hazatértem Lengyelországból, sokkal magabiztosabbnak érzem magam, hiszen sikeresen megoldottam ezt a problémát, és biztos vagyok abban, hogy legközelebb sokkal gyorsabban és hatékonyabban fogom átlépni az ehhez hasonló akadályokat. A projekt során pedig tanultam a hibáimból, illetve abból is, hogy ne tartsak a hibáktól, hiszen senki sem tökéletes, és ha nagyon akarom, akkor előbb-utóbb mindent helyrehozhatok. Eldöntöttem azt is, hogy a hasonló helyzetekre mindig előre készítek egy „B” tervet is. Végül megtapasztaltam azt, ami a legfontosabb: nem szabad kétségbeesnem, emlékeztetnem kell mindig magamat arra, hogy nem vagyok egyedül. Lengyelországban is folyamatos kapcsolatban voltam a lengyel koordinátorommal, akitől bármikor segítséget kérhettem, sőt a helyiekhez, a járókelőkhöz is bármikor fordulhattam, ha olyan volt a helyzet.

Végül amúgy szereztem jegyet egy másik vonatra és embert próbáló négy óra elteltével befutott a vonatom Bydgoszcz városának főpályaudvarára. Ekkor már izgatottan vártam a találkozást a koordinátorommal, aki örömmel üdvözölt engem a vasútállomáson, és elkísért a projekt helyszínére, így a nagy utazás megpróbáltatásai jelentősen leegyszerűsödtek. Nem telt el hosszú idő a következő igazán örömteli találkozóig, mivel a leendő mentorom már boldogan várt minket Terespol Pomorski városkájának kicsike pályaudvarán. Igazán kellemesen meglepődtem, mivel óriási szeretettel magyarul köszöntött engem. A legelső találkozásunkra örökre emlékezni fogok, mert korábban sohasem gondoltam volna azt, hogy két nemzet között olyan tekintélyes, mély együttérzés lehetséges, mint amit akkor megtapasztaltam.

Azt követően, autóval meg sem álltunk Świecie-ig, ahol 10 hónapon keresztül önkéntesként dolgoztam egy média projektben. Miután végül sikeresen megérkeztem a szálláshoz a koordinátorom és a mentorom segítségével, olyan meglepetésben volt részem, amit azt hiszem, sohasem fogok elfelejteni: a hűtőmben már ott vártak a finomabbnál finomabb alapélelmiszerek. Egy igencsak megerőltető nap végén rendkívül kimerülten, de mégis boldogan feküdhettem leendő ágyamba, mert végre megérkeztem Świecie-be, egy eszméletlenül tartalmas napot hagyhattam magam mögött, és még 10 csodálatos hónap fantasztikus élményei vártak rám!

Ti is át szeretnétek élni hasonló élményeket? Vágjatok bele, hiszen mindannyian képesek vagytok rá, ha valóban akarjátok!

Gősi János Gergő
ESC Alumni tag

 

Szívesen részt vennél külföldi önkéntes projektben?
Kattints ide, és tudd meg a részleteket!

Önkéntesbeszámolókat olvasnál még?
Itt megtalálod őket.

Kapcsolódó hírek

top
Önkéntesként Finnországban egy angol óvodában
Angyalka készítése a befagyott tavon, bogyóismeret, geoláda keresése... Ismerd meg Orsi történetét!
top
Hogyan változnak az emberi kapcsolatok a külföldi önkéntesség alatt?
Luca, Eszti és Enikő megosztják tapasztalataikat.
top
Kincsek a zsebemben: a külföldi önkéntességtől kaptam
Rögtön gimi után egy külföldi kaland? Sokat adhat! Olvasd el Luca történetét!
top
Útkeresés-találás
Külföldi önkéntesség esetén mi a fontosabb: a hely, ahol élsz vagy a projekt, amit csinálsz? Eszti szerint az egyik segíthet abban, hogy rátalálj az utadra... Tudd meg, hogyan!
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó