Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Pályázati információk


 

Egy fiatalokkal foglalkozó civil szervezet vagy közintézmény többféle (céljában, dimenziójában és eszközeiben különböző) nemzetközi projekt megvalósítására igényelhet támogatást az Erasmus+ program ifjúsági területén. 

A terület támogatja a fiatalok és az ifjúsági szakemberek nemzetközi tapasztalatszerzését, a nemformális tanulást, a társadalmi bevonást és az aktív részvételt. Így 13-30 év közötti fiataloknak és ifjúsági területen aktív szakembereknek, szervezeteknek (civil szervezetek, közintézmények, társadalmi vállalkozások stb.) nyújt pályázati lehetőségeket.


Ha fiatalokkal szerveznél nemzetközi programot, ha közösen valósítanátok meg egy ötletet vagy ha hatással lennél az ifjúságpolitikára tájékozódj az

Ha hosszú távon gondolkozol és rendszeresen valósítanál meg mobilitási projekteket, tájékozódj az

Ha fejlesztenéd szakmai kompetenciáidat vagy ifjúsági szakemberek kapacitásait erősítenéd, tájékozódj az

Ha nagy nemzetközi együttműködésben gondolkoztok, vagy jó gyakorlatot osztanátok meg, tájékozódj a

 

Fontos, hogy ha önkéntességet valósítanál meg szervezeteddel, ezt (és még sok mást is) az Európai Szolidaritási Testület program keretében teheted meg.

Hogyan adj be pályázatot? Kattints >> Pályázat benyújtása


Ha pályázati hírekről, képzési lehetőségekről, pályázói rendezvényekről értesülnél, keresd fel Facebook csoportunkat >>
 Erasmus+ ifjúság és ESC pályázók

Pályázási tudnivalók informális csoportok részére

Az ifjúsági munkában aktív fiatalok informális csoportja akkor vehet részt az Erasmus+ program ifjúsági projektjeiben, ha megfelel az alábbi követelményeknek [Erasmus+ Programme Guide, Annex III – Glossary of Terms: Groups of young people active in youth work]:

  • fiatalok legalább négy főből álló csoportja, amely a nemzeti jog értelmében nem rendelkezik jogi személyiséggel,
  • a csoporttagok életkora megfelel a programban részt vevő fiatalok esetében előírtnak (azaz 13–30 évesek),
  • a csoport egyik tagja minimum 18 éves, aki vállalja a csoport képviselőjének szerepét, és felelősséget vállal az egész csoportért,
  • amennyiben a csoport minden tagja kiskorú, a csoportot egy felnőtt (pl. egy 30 évesnél idősebb ifjúságsegítő) képviselheti.

1. Legelső lépésként az informális csoportnak egy ún. EU Login fiókot kell létrehozni az Európai Bizottság által üzemeltetett hitelesítő rendszerben. Az EU Login fiók létrehozásához érdemes elolvasni a honlapunkon található segédanyagot is.

2. Az informális csoportnak regisztrálnia kell az Organisation Registration System felületén. (ennek lépései és az ORS-re feltöltendő dokumentumok listája ITT található)

3. Szükséges egy befogadó szervezetet keresni, akik sikeres pályázás esetén a támogatást pénzügyileg befogadják és biztosítják az informális csoport számára (a befogadó szervezet szintén kell, hogy rendelkezzen OID azonosítóval, így amennyiben nem rendelkeznek ezzel, nekik is regisztrálniuk kell az ORS felületen!)

4. Érdemes átolvasni a pályázás előtti fontos tudnivalókat még egyszer (Pályázati útmutató ide vonatkozó részei)

5. A Pályázati űrlap kitöltése, melyhez csatolni szükséges a kért mellékleteket is: felelősségvállalási nyilatkozat, amely az űrlapból tölthető le és oda aláírtan visszacsatolandó; illetve a honlapunkról letöltendő (ITT) nyilatkozatok (közpénz nyilatkozat az informális csoport és a befogadó szervezet részéről is, illetve befogadó nyilatkozat a szervezet/ intézmény részéről)

Információk befogadó szervezeteknek (informális csoport pályázata esetében)

PÁLYÁZÁS

1, A Befogadó szervezet a pályázat beadását megelőzően ki kell hogy töltse, valamint alá kell, hogy írja a Befogadó és felelősségvállalási Nyilatkozatot. A Nyilatkozat letölthető honlapunkról az Erasmus+ mobilitási projektek megvalósítóinak. A Befogadó Nyilatkozaton szerepel az úgynevezett OID (Organisation ID). Így a Nyilatkozat kitöltése mellett fontos, hogy legyen a szervezetnek regisztrációja az ORS (Organisation Registration System) felületen. (Amennyiben korábbról már rendelkezik ilyen regisztrációval a szervezet, úgy nem szükséges újból regisztrálnia.) 

SZERZŐDÉSKÖTÉS

2, A támogatási szerződés 3 oldalú lesz, amelyet a csoport nevében a csoportvezetővel köt meg a nemzeti iroda, a Befogadó szervezet lesz a harmadik fél a szerződéskötés során, tehát az ő adatai is szerepelnek a szerződésben, és a Befogadó szervezet képviselőjének is alá kell írnia a dokumentumot. A szerződéskötéshez az ORS felületről kerülnek átemelésre a megadott szervezeti információk. 

3, A szerződéskötés feltétele, hogy az aláírt szerződéses dokumentumokkal beküldésre kerüljön a Befogadó szervezet részéről egy 30 napnál nem régebbi Bírósági kivonat, aláírási címpéldány és egy két hónapnál nem régebbi NAV igazolás arról, hogy nincs a Befogadó szervezetnek köztartozása. Továbbá készül egy Felhatalmazó levél, amit majd a Befogadó szervezet ír alá és érvényesíttet a számlavezető pénzintézeténél. Kell továbbá a Befogadó és felelősségvállalási nyilatkozat (lásd: 1. pont) eredeti példánya.

MEGVALÓSÍTÁS

4, A projektmegvalósítás során felmerülő költségek számlái a Befogadó szervezet nevére kell, hogy szóljanak, könyvelésében elkülönítetten szerepeltetni szükséges, tehát pénzügyi vonalon van feladata a Befogadó szervezetnek (ennek részleteit célszerű egy írásos megállapodásban rögzíteni a csoport és a Befogadó szervezet között), szakmai téren nincs dolga a szervezetnek. A Befogadó nyilatkozat tartalmaz egy mondatot, hogy a projektért anyagi felelősséget vállal a szervezet - ennek pontos kereteibe a nemzeti iroda nem szól bele.

BESZÁMOLÁS

5, A beszámoló elkészítése ugyan a megvalósító informális csoportnak a feladata, azonban fontos, hogy az együttműködés a csoport és a Befogadó szervezet között ebben az időszakban is megfelelő legyen, mert a beszámoló formai/pénzügyi hiánypótlásánál szükség van rájuk, amennyiben valamit javítani, vagy pótolni szükséges.  

PÁLYÁZAT LEZÁRÁSA 

A Befogadó szervezet a Záróbeszámoló ellenőrzésének végén két értesítést kap:

6, Értesítés záróbeszámoló értékeléséről: ebben kapja meg a Befogadó szervezet a szakmai és pénzügyi ellenőrzés eredményét, láthatja a beszámolóra kapott pontszámot és szakmai értékelést, valamint a végső támogatási összeget: mennyi az ellenőrzés eredményeként fennmaradó, még kiutalásra kerülő összeg (általános esetben ez a támogatási összeg fennmaradó 20 %-át jelenti), vagy alacsony pontszámmal bíró beszámoló esetén azt, hogy mekkora a visszautalandó összeg a nemzeti iroda részére. Ezt a levelet nem csak a Befogadó szervezet, hanem az informális csoport is megkapja. 

Visszautalás szükségessége esetén  a nemzeti iroda tértivevényes postai levelet is küld a szervezet részére. A Befogadó szervezetnek 30 napja van a visszautalás elindítására, vagy észrevételeik jelzésére, fellebbezés elindítására. 

7, Értesítés pályázat lezárásáról: ez a projekt végső lezárólevele. Az Értesítés záróbeszámoló értékeléséről  levél után 30 nappal kerül kiküldésre. A szerződéskötéskor kért banki Felhatalmazó levél ebben kerül „feloldásra”. Az értesítést megkapja az informális csoport és a Befogadó szervezet e-mailben, valamint posta úton is. Postai úton azért küldi ki az értesítést a nemzeti iroda, mivel ezt a dokumentumot a Befogadó szervezet számlavezető pénzintézeténél be kell mutatni, hogy a bank a pályázatra vonatkozó beszedési megbízásra (inkasszóra) szóló felhatalmazást törölje.

Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó