Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

GYIK


 

GYAKORI KÉRDÉSEK az ERASMUS+ programmal kapcsolatban


Jelenleg futó projektünk van az Erasmus+ programban. Pályázhatunk-e újra az Erasmus+ programban további projektek megvalósítására?

Igen.

 

Az Erasmus+ magyar nemzeti irodája 2016. szeptember 1-je óta minden szektorra vonatkozóan (oktatás, ifjúság) a Tempus Közalapítvány. Hogyan döntsem el, melyik szektorban pályázzak?

Ez a kérdés a 2. pályázati kategóriában (KA2), a szektorközi pályázatoknál merülhet fel.

Ha egy komplex, több szektort bevonó pályázatot szeretnének megvalósítani, a projekt célját, fő célcsoportját és módszerét érdemes figyelembe venni, és ez alapján eldönteni, melyik szektorban (oktatás vagy ifjúság) és melyik pályázati határidőre nyújtjuk be a pályázatot.

 

Ifjúsági cserék csoportösszetétele: vannak korosztályi megoszlásra vonatkozó előírások?

13-30 éves korig vehetnek részt a fiatalok, más előírás nincs (a 2007-2013 között futó Fiatalok Lendületben Programban külön ki volt emelve a 25-30 közöttiekre vonatkozó arány, de az Erasmus+ Program indulása óta nincs ilyen).

A csoportvezetőknek, kísérő személyeknek legalább 18 évesnek kell lenniük, de esetükben nincs felső korhatár.

 

Ki tekinthető ifjúsági szakembernek a szakemberek mobilitása (staff mobility) projekttípusnál?

A Pályázati útmutató meghatározása szerint ifjúsági szakember minden olyan szakember/munkatárs vagy önkéntes, aki a nemformális tanulási folyamat részeként a fiatalok hatékony tanulásáért, védelméért és biztonságáért felel.

 

Hogyan regisztrálhat informális csoport az Organisation Registration System rendszerében?

A csoportvezető mint magánszemély regisztrál. A további részletekkel kapcsolatban honlapunk Pályázóknak > Pályázati tudnivalók menüpontja ad tájékoztatást. 

 

Hány pályázatot adhat be egy szervezet?

Bármennyit, ifjúsági területen nincs ilyen korlátozás.

Ellenben KA2-ben egy konzorcium egy határidővel csak egyetlen pályázatot adhat be egyetlen Nemzeti Irodához.

 

Ha mind a két szektorban benyújt a szervezet egy-egy pályázatot, ez befolyásolja-e a döntéshozatalt?

Nem. (De ugyanazt a pályázatot nem lehet mind a két szektorban is benyújtani.)

 

Milyen mértékű önrészt kell vállalnia egy szervezetnek?

Nincsen meghatározott (százalék vagy összeg) „önrész”, amit a program hivatalosan megkövetel.

Mindemellett a Bizottság kiemeli, az Erasmus+ keretében elnyert támogatás csupán egy hozzájárulás a sikeres projektek megvalósításához, ami nem biztos, hogy fedezi a projekt összes költségét. Így elképzelhető, hogy a szervezeteknek is hozzá kell valamivel járulnia a tevékenység vagy az útköltség kiegészítéséhez.

 

Útiköltség: szervezettől szervezetig vagy a résztvevő lakhelyétől számítják?

A résztvevők lakhelye és a tevékenység helyszíne között kell számítani (lásd Programme Guide, Funding Rules rész.)

 

A Sport pályázatokat is a nemzeti irodához kell beadni?

Nem. A nemzeti iroda csak általános tájékoztatást ad a Sport pályázati lehetőségekről. A pályázatokat az Európai Bizottság Végrehajtó Ügynökségéhez (EACEA) kell benyújtani.

 

Közintézmény (public body) vagy szervezet szintje: ez mit jelent?

Lehet helyi, regionális, nemzeti vagy európai.

 

Informális csoport hol pályázhat?

Az 1. és 2. pályázati kategóriában (KA1 és KA2). Az űrlaphoz csatolni kell a befogadó szervezet nyilatkozatát. (Befogadó szervezetre azért van szükség, mert az informális csoportnak nincs szervezeti háttere, támogatás pedig nem utalható magánszemélynek.)

 

Nincs partnerem, hol találhatok?

Személyesen az Erasmus+ nemzeti irodák szervezésében megvalósuló képzéseken, partnerségépítő szemináriumokon, vagy online a SALTO forrásközpont adatbázisában: OTLAS partnerkereső.

 

Mi az a PIC?

A korábban használt résztvevői portálon (Participant Portal) történt regisztrációt követően a szervezetek PIC kódot (Participant Identification Code) kaptak, amely a szervezet azonosítására szolgál. A PIC számok a jövőben a centralizált pályázatok beadásához lesznek szükségesek, igénylése a Sedia Funding & Tenders portálon történik. A nemzeti irodákhoz történő pályázáshoz a szervezetek OID (Organisation ID) azonosítót kapnak, ezek szükségesek az űrlapok kitöltéséhez.

 

Mi az az OID?

Az Organisation Registration Systemben (ORS) történt regisztrációt követően kapja meg a szervezet az OID azonosítót (Organisation ID), amely a szervezet azonosítására szolgál.

Azok a szervezetek, akik korábban a Participant Portalon keresztül regisztráltak, az ORS rendszerbe belépve látni fogják az OID azonosítójukat, amelyet a rendszer élesedésekor automatikusan megkaptak.

 

Papíralapon be kell-e küldeni valamit?

Nem. (Azokat a dokumentumokat, amelyek aláírást igényelnek, majd a pályázatok elbírálását követően, a szerződéskötéskor kell eredetiben beküldeni.)

 

E-mailen és postán is be kell küldeni a pályázatot?

Nem. (Csak az online webform Submit/Beadás gombjával kell benyújtani a pályázatot.) 

 

Ha véletlenül rossz szektorban (oktatás vagy ifjúság) nyújtottam be a pályázatomat a 2. pályázati kategóriában (KA2), az átirányítható-e a másikhoz?

Ez alapvetően a pályázó saját felelőssége. Az űrlapon pontosan ki tudja választani a pályázó, hogy melyek azok a főbb területek (3 közül lehet választani), amik leginkább tükrözik a program témáját, fókuszát.

 

Milyen nyelven adjam be a pályázatot?

Az EU mind a 24 hivatalos nyelvén be lehet nyújtani a pályázatot. (Az angol nyelvű űrlap kitölthető magyarul is.)

 

Mi az a disszemináció? Hogyan készítsek disszeminációs tervet a projekthez?

A disszemináció a projekt láthatóságát és esedményeinek széles körben való terjesztését jelenti. A nemzeti iroda útmutatója a Pályázóknak > Szerződéskötés, beszámolás menüponja alatt elérhető.

 

Önkéntes projektet szeretnék megvalósítani. Az Erasmus+ program keretein belül van erre lehetőség?

Nem, az Erasmus+ programból kiemelték az önkéntességre vonatkozó lehetőségeket. Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) és az Erasmus+ önkéntesség programja megszűnt, és 2018. októberétől már csak az Erasmus+ programtól függetlenül működő Európai Szolidaritási Testület keretein belül lehetséges önkéntes projektek megvalósítására pályázni. Az Európai Szolidaritási Testület keretében az önkéntesség mellett további lehetőségek is elérhetőek, így munkavállalási és gyakornoki tevékenységek, valamint szolidaritási projektek megvalósítására is lehetőség van.

 

Nem találtam választ a felmerült kérdésemre, hova fordulhatok? 

A Tempus Közalapítvány Erasmus+ ifjúsági csoport munkatársaihoz, e-mailben a palyazatok_ifjusag{kukac}tpf.hu címen vagy telefonon a honlapunkon megadott elérhetőségeken.

 

Frissítve: 2019.12.02.

Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó