ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Szolidaritási projektek


Az oldalon:
Mi ez?
Kinek szól?
Mit támogat a program?
Hogyan működik?
Hogyan vehetsz részt?
Tippek a pályázáshoz


Mi ez?

A szolidaritási projektek olyan hazai tevékenységek, amiket ti, fiatalok kezdeményeztek és valósítotok meg. Minimum 5 fős csoportként tudtok így pozitív változást hozni a helyi közösségetekbe.

Fontos, hogy a projektnek legyen egy meghatározott célja, amit a csoportotok együtt szeretne megvalósítani. Ez jelenjen meg a napi programtervben is, amibe minden résztvevőt vonjatok be. 

Amikor szolidaritási projektben vesztek részt, egy nemformális tanulási folyamat részesei vagytok, ahol sokat tud fejlődni a személyiségetek, csakúgy, mint szociális és állampolgári készségeitek.

A szolidaritási projektek hazai, helyben megvalósuló projektek, de egyértelműen kapcsolódniuk kell az Európai Szolidaritási Testület által meghatározott európai értékekhez és célokhoz.

Szeretnéd megtudni, milyen szolidaritási projektek indultak már el? Nézd meg a projektgyűjteményt, amely európai szinten tartalmazza az elindult, valamint a már megvalósult projekteket!

Kinek szól?

18-30 év közötti fiataloknak, akik EU-s állampolgárok. A programban való részvételhez először regisztrálj az Európai Szolidaritási Testület portálján!

 

Mit támogat a program?

A projekt költségeket, a coaching költségét és a rendkívüli költségeket.

 

Hogyan működik?

Egy projekt jellemzően így épül fel:

  • előkészítés;

  • események megvalósítása;

  • follow-up (az aktivitások értékelése, a tanulási eredmények tudatosítása és elismerése egy tanúsítvánnyal, a projekt eredményeinek széles körben való megosztása).

Hogyan vehetsz részt?

Egy minimum 5 fős csoportként tudtok pályázni a nemzeti irodához (Tempus Közalapítvány), azonban mindehhez szükséges egy befogadó szervezet (civil szervezet vagy közintézmény) megléte, aki segíteni tud benneteket a pályázás folyamatában.

A projekt időtartama: 2-től 12 hónapig.

Pályázási határidők 2020-ban:

  • 2020. február 5., déli 12.00
  • 2020. május 7., déli 12.00
  • 2020. október 1., déli 12.00

Hogyan pályázhattok?

A pályázás folyamata:

1. A projektet megvalósítani tervező összes fiatalnak regisztrálnia kell az Európai Szolidaritási Testület Portálján. Itt egyéni regisztrációs számot (PRN-t - Personal Registration Numbert) kaptok, amelyet később a pályázati űrlapon kell megadni, enélkül nem adható be pályázat.

2. Választani kell egy csoportvezetőt, aki képviseli majd a csoportot.

3. Kétféleképpen lehet pályázni, ezért el kell dönteni, hogy ez hogyan történik, ki nyújtja be a pályázatot:

a) ti, fiatalok csoportjaként vagy;

b) egy titeket segítő, jogi személyiséggel rendelkező szervezet/intézmény.

Attól függően, hogy ki lesz a pályázó, az alábbi lépéseket kell megtenni a pályázat benyújtásához (tehát vagy az egyik, vagy a másik leírást kell követni, annak megfelelően, ki lesz a pályázat benyújtója):

Ha a fiatalok csoportja a pályázó:

4. Legelső lépésként egy ún. EU Login fiókot kell létrehozni az Európai Bizottság által üzemeltetett hitelesítő rendszerben. Az EU Login fiók létrehozásához érdemes elolvasni a honlapunkon található segédanyagot is.

5. Csoportként regisztrálnotok kell az Organisation Registration System felületén. A regisztrációt a csoportvezető végezze el! (Ennek lépései és az ORS-re feltöltendő dokumentumok listája ITT található.)

6. Egy befogadó szervezetet kell keresnetek, amely sikeres pályázás esetén a támogatást pénzügyileg befogadja és azt biztosítja nektek, a fiatalok csoportjának. (A befogadó szervezetnek is szüksége van OID azonosítóra, ezért kérjétek meg a szervezetet, hogy regisztráljon az ORS felületén, ha ezt nem tették meg korábban!)

7. Pályzatbenyújtás előtt érdemes még egyszer átolvasnotok a Pályázati útmutatóban lévő fontos tudnivalókat!

8. Ekkor következik a Pályázati űrlap kitöltése, amelyhez csatolnotok kell a kért mellékleteket is:

  • a felelősségvállalási nyilatkozatot, amely az űrlapból tölthető le és oda aláírtan visszacsatolandó;
  • illetve az innen letöltendő nyilatkozatokat (közpénz nyilatkozat és befogadó nyilatkozat). Fontos tudni! A közpénz nyilatkozatot fiatalok csoportjaként nektek is ki kell töltenetek, valamint a titeket támogató befogadó szervezetnek is. A befogadó nyilatkozatot a szervezet/intézmény tölti ki.

Ha egy jogi személyiséggel rendelkező szervezet / intézmény a pályázó:

4. Ha a szervezet/intézmény még nem rendelkezik OID azonosítóval, regisztrálnia kell az Organisation Registration System felületén. (Ennek lépései és az ORS felületre feltöltendő dokumentumok listája ITT található.) Ehhez elsőként EU Login fiókot kell létrehoznia, amelyhez segédanyag található honlapunkon.

5. A pályázatot a nevetekben a szervezet nyújtja be, ennek ellenére a pályázat szövegét nektek kell megfogalmaznotok. A pályzat megírása előtt érdemes még egyszer átolvasnotok a Pályázati útmutatóban lévő fontos tudnivalókat!

6. A pályázati űrlap kitöltése, amelyhez csatolni kell a kért mellékleteket is:

  • a felelősségvállalási nyilatkozatot, amely az űrlapból tölthető le és oda aláírtan visszacsatolandó,
  • illetve közpénz nyilatkozatot, amely innen tölthető le, és csak a szervezetnek kell kitöltenie.

Tippek a pályázáshoz

Szeretnél belevágni egy szolidaritási projektbe, de nem tudod, hogyan kezdj a tervezéshez? Olvasd el cikksorozatunkat és szerezz hasznos tanácsokat, inspirációt!

Frissítve: 2020. 05. 06.

Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó