ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Pályázati kategóriák


Önkéntes projektek

Gyakornoki tevékenység és munkavállalás

Szolidaritási projektek

1. Önkéntes projektek

Az önkéntes projektek keretében több tevékenységtípus megvalósítására lehet pályázatot benyújtani.

1.1 Egyéni önkéntesség

Az egyéni önkéntesség keretében teljes munkaidőben végzett, 2 hónaptól 12 hónapig tartó fizetés nélküli önkéntes tevékenység megvalósítására lehet pályázatot benyújtani. Hátrányos helyzetű fiatalok bevonása esetén a tevékenység időtartama lerövidíthető minimum 2 hétre.

Ez a tevékenységtípus lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy egy szervezet mindennapi munkájában vegyenek részt és társadalmilag hasznos tevékenységet végezzenek. A tevékenységek megvalósulhatnak a résztvevő lakóhelye szerinti országtól eltérő országban (határokon átívelő önkéntesség) vagy a résztvevő lakóhelye szerinti országgal megegyező országban (belföldi önkéntesség) is, de a belföldi önkéntességre rendelkezésre álló keretek erősen korlátozottak.

1.2 Csoportos önkéntesség 

A csoportos önkéntesség keretében legalább két különböző országból érkező fiatalok 10 és 40 fő közötti csoportjának nyílik lehetősége arra, hogy 2 hét és 2 hónap közötti időtartamú önkéntes tevékenységeket valósítsanak meg.

 1.3 Csoportos önkéntesség kiemelt prioritási területeken

A csoportos önkéntesség egy különálló típusa, ami az uniós szinten meghatározott éves prioritásokhoz kapcsolódik. A pályázatokat az Európai Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) kezeli.

Az aktuális éves prioritásokról a pályázati feltételek oldalon található pályázati útmutatóban tájékozódhat.

1.4 Önkéntes partnerségek

Az önkéntes partnerségek az önkéntes projektek egy speciális típusa, ami egy rugalmas megvalósítási formát kínál a tapasztalt önkéntes szervezetek számára. A pályázattípus keretében a tapasztalt szervezet egy pályázattal három egymást követő pályázati évre igényelhet támogatást. A pályázat támogatása esetén a nemzeti iroda egy hároméves keretmegállapodást köt a támogatott szervezettel, amihez a szervezet minden évben az igényei szerint nyújthat be éves támogatási kérelmet. A támogatási kérelmek már nem esnek át külön bírálaton, azok automatikusan jóváhagyásra kerülnek.

Önkéntes partnerségek benyújtására csak 2018-ban, közvetlenül a program indulását követően volt lehetőség.


 

2. Gyakornoki tevékenység és munkavállalás

gyakornoki tevékenységek keretében 2-6 hónap időtartamú, teljes munkaidős tevékenység megvalósítására lehet pályázatot benyújtani. A tevékenység időtartama indokolt esetben maximum 12 hónapra meghosszabbítható. A gyakornoki tevékenység fontos része a tanulási és képzési elem, ami segíti a fiatalok megfelelő tapasztalatszerzését és kompetenciafejlesztését. A gyakornoki tevékenységnek írásos szerződésen kell alapulnia az adott ország nemzeti jogszabályaival összhangban. A gyakornokok nem helyettesíthetnek fizetett munkaerőt, a díjazásért a fogadó szervezet felel.

munkavállalás keretében 3 és 12 hónap közötti időtartamú szolidaritási tevékenységekre lehet pályázatot benyújtani, amely során a részt vevő szervezet fizetést biztosít az általa alkalmazott Európai Szolidaritási Testületben regisztrált fiatal számára. A munkát kínáló szervezetek számára a program által biztosított pénzügyi támogatás nem haladhatja meg a tizenkét hónapot abban az esetben sem, ha a munkaszerződés meghaladja a 12 hónapot. A tevékenységnek tartalmaznia kell tanulási és képzési elemet, és írásos munkaszerződésen kell, hogy alapuljon, amely tiszteletben tartja a nemzeti jogszabályokban vagy a vonatkozó megállapodásokban foglalt munkavállalói jogokat és kötelezettségeket.

A gyakornoki tevékenység és munkavállalás megvalósulhat a résztvevő lakóhelye szerinti országtól eltérő országban (határokon átívelő tevékenység) vagy a résztvevő lakóhelye szerinti országgal megegyező országban is (belföldi tevékenység).

A résztvevők számos támogatásban részesülhetnek, például online nyelvi támogatásban és képzéseken vehetnek részt. Egyszeri utazási költségüket a tevékenység helyszínére, majd onnan lakóhelyükre fedezi a program. A résztvevők ezen kívül támogatást kapnak ahhoz is, hogy áttelepülésük és letelepedésük egy idegen országban könnyebb legyen. A pályázó szervezet a projekt menedzsmentjére és a támogató tevékenységek megszervezésére kap támogatást a program költségvetéséből.

A Szolidaritási Testületben pályázóknak lehetőségük van egyéb pályázati forrást is projektjükre fordítani, ha elkerülik a dupla finanszírozást. A dupla finanszírozást elkerülendő nem lehet átfedés az egyes költségvetési sorok között, tehát a szervezet nem kaphat több forrásból is támogatást az adott költségtípusra (pl.: az utazás támogatására). További információk...


 

3. Szolidaritási projektek

A szolidaritási projekteket az Európai Szolidaritási Testület portálján regisztrált legalább öt fiatal által alkotott csoport valósíthatja meg, azzal a céllal, hogy közösségükben a legfontosabb kihívásokra reagáljanak. A projektek 2-12 hónap időtartamúak lehetnek és a résztvevők lakóhelyének megfelelő országban kell megvalósulniuk. A csoportban résztvevők számát illetően nincs felső korlát meghatározva. A csoport autonóm módon dönt a munkamódszerekről és a projekt irányításának módjáról. A szolidaritási projektnek közvetlenül kapcsolódnia kell ahhoz a helyi közösséghez, ahol a fiatal résztvevők élnek, hogy a körülöttük lévő kérdésekre és kihívásokra tudjanak reagálni, habár egyes projektek regionális vagy akár nemzeti kérdésekkel is foglalkozhatnak. Szolidaritási projektnek a helyi kihívások kezelésével együtt hordoznia kell az európai dimenziót az európai szinten meghatározott prioritások bevonása révén. A fiatalok csoportját a projekt tervezése és megvalósítása során egy coach is segítheti. 

 

A pályázattípusokról részleteiben a pályázati feltételek oldalon található pályázati útmutatóban tájékozódhat.

Szeretne inspirálódni, megvalósult projektekről olvasni? Keresse fel az European Solidarity Corps Projects oldalt!

Frissítve: 2019. 10.14.

Információs levél Európai Szolidaritási Testületben pályázóknak


Havonta elküldjük a Szolidaritási Testülettel kapcsolatos legfontosabb híreket, változásokat, praktikus információkat, amelyek egyaránt hasznosak lehetnek aktív pályázóknak és Minőségi Tanúsítvánnyal rendelkezőknek.

A név megadása kötelező!
Helytelen e-mail formátum!
A szervezet megadása kötelező!
Az adatvédelmi tájékoztató elfogadása kötelező!
Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó