Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Társadalmi befogadás

Hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkoztok?

Kik ők:

 • egészségügyi problémával vagy fogyatékossággal élők
 • tanulási nehézségekkel küzdők
 • különböző kulturális hátterűek, akiket veszélyeztet a hátrányos megkülönböztetés
 • szegénységben élők
 • társadalmi akadályokkal küzdők
 • hátrányos helyzetű térségekben élők
Ifjúsági projektek segítségével
valódi változást hozhattok életükbe!
Kép forrása: Megálló csoport
Méltányosság mindenkinek

A lehetőségek egyenlő hozzáférhetősége mindenkit megillet. Sajnos vannak fiatalok, akik hátrányból indulnak. Az Erasmus+ program ifjúsági fejezete és az Európai Szolidaritási Testület éppen ezért kiemelt támogatást nyújt a társaikhoz képest kevesebb lehetőséggel rendelkező fiataloknak. Egy nemzetközi mobilitási projektben egész életre szóló élményeket szerezhetnek. Miért ne próbálnátok meg? 

Tanulás - másképp!

Egy nemzetközi ifjúsági projekt sokkal többet jelent egy utazásnál: a más kultúrákkal való találkozás a szemeket, szíveket és gondolkodást egyaránt megnyitja. A fiatalok tanulását nemformális módszerekkel történő valódi bevonás segíti elő. A mobilitási projektek a résztvevőkre épülnek, és azokkal a témákkal foglalkoznak, amik leginkább érdeklik őket, így a fiatalok egy bátorító közegben indulhatnak el személyes fejlődésük útján.

Projektformák

Az Erasmus+ ifjúsági területén, valamint az Európai Szolidaritási Testület programban számos olyan projektformára lehet pályázni, amik kifejezetten hasznosak lehetnek hátrányos helyzetű fiataloknak:

 • Nemzetközi ifjúsági csere: különböző országokból érkező fiatalok csoportjainak teremt lehetőséget a találkozásra és az egymástól való tanulásra (5-21 napig).

Például: bevándorló lányok 3 különböző országból érkező csoportja kreatív módszerekkel dolgozza fel az identitás témáját, a csere végén utcaszínházi előadást mutatnak be.

 • Egyéni vagy csoportos önkéntesség: lehetővé teszi 18-30 év közötti fiatalok számára, hogy teljes idős önkéntes szolgálatban vegyenek részt 2-12 hónapig, de egyes esetekben, főként hátrányos helyzetű fiatalok rövidebb ideig, akár 2 héttől 2 hónapig tartó időszakban is önkénteskedhetnek az Európai Unió tagországaiban és azokon kívül. 

Például: egy kerekesszékes fiatal egy külföldi ifjúsági klubban teljesíti önkéntes szolgálatát. Ez idő alatt sokat tanul a fiatalokkal való munkáról, miközben a fiatalok is sokat tanulnak a fogyatékossággal élőkről.

 • Nemzetközi ifjúsági kezdeményezés: legalább két különböző országban élő fiatalok csoportjának ad lehetőséget saját projektjük megvalósítására, amihez egy coach támogatását is igénybe vehetik.

Például: különböző országokban élő fiatal ex-bűnelkövetők iskolai figyelemfelhívó kampányt indítanak a börtönben megélt tapasztalataikról, a kampányban használt módszerek egyeztetésére pedig találkozót szerveznek.

 • ​​Szolidaritási projektek: A szolidaritási projektek olyan hazai tevékenységek, amiket a fiatalok minimum 5 fős csoportja kezdeményez és valósít meg, ezzel pozitív változást hozva a helyi közösség életébe.
 • Ifjúsági párbeszéd projektek: célja, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok hangja eljusson a döntéshozókig. 

Például: kisebbségekhez tartozó fiatalok és helyi döntéshozók találkoznak egymással. Arról egyeztetnek, hogy a hátrányos megkülönböztetésből adódó helyzetükön milyen intézkedésekkel lehetne javítani.

A fiatalokkal foglalkozó szakembereknek is lehetőségük van kompetenciáik bővítésére a társadalmi bevonás és sokszínűség terén:

Például: távoli vagy vidéki térségekben dolgozó ifjúságsegítők gyűlnek össze Európa különböző országaiból, hogy megosszanak egymással olyan módszereket, amiket a rosszabb infrastruktúrával rendelkező, szegényebb területeken élő fiatalokkal való munkában alkalmazhatnak. 

Például: ifjúsági szervezetek, iskolák és társadalmi szolgáltatók működnek együtt különböző országokból annak érdekében, hogy a korai iskolaelhagyás problémájára megoldásokat dolgozzanak ki.

Kiemelt finanszírozás

Fontos, hogy a hátrányos helyzetű fiataloknak is lehetőségük legyen részt venni Erasmus+ ifjúsági projektekben, akárcsak a többi fiatalnak. Előfordul, hogy ehhez további anyagi támogatásra van szükség. Az Erasmus+ programban speciális igényekre (pl. személyi asszisztens, segédeszköz bérlése, stb.) és rendkívüli költségekre (pl. mentor, coach, vízum, stb.) külön támogatás igényelhető.  

Amennyiben a pályázati anyagban megmagyarázzátok és indokoljátok, hogy a projektbe bevont hátrányos helyzetű fiataloknak miért okozna nehézséget a részvétel a támogatásként igényelt kiemelt finanszírozás nélkül, és leírjátok, hogy pontosan mihez szükséges ez, az extra költségek akár 100%-ára is támogatást nyerhettek.
További támogatás

Az anyagi támogatáson kívül számos más mód van a hátrányos helyzetű fiatalok nemzetközi projektekben való részvételének elősegítésére. Ezek a következők lehetnek:

Kép forrása: Együttható Egyesület
 • Előkészítő látogatás (Advance Planning Visit - APV): az előkészítő látogatás alkalmat nyújt a bizalom kiépítésére, a partnerszervezetekkel való együttműködés mélyebb megalapozására. Ezeken a látogatásokon a projektbe bevont fiatalok is részt vehetnek. 
 • Kísérő személyek: lehetőség van olyan személyekre is támogatást igényelni, akik védelem, támogatás és segítségnyújtás céljából kísérik el a sajátos nevelési igényű (fogyatékossággal élő) résztvevőket (akár fiatalokat, akár ifjúságsegítőket) a mobilitási tevékenységre.
 • További csoportvezetők: lehetőség van a szigorú minimumon felüli csoportvezetők bevonására, ha a résztvevők profilja ezt indokolttá teszi.
 • Mentorálás: a hátrányos helyzetű fiatalok részvételét egy mentor támogatása segítheti az önkéntességi projektek esetében.
 • Nyelvi támogatás: a szervezetek további támogatást vagy az online nyelvi támogatáshoz való hozzáférést igényelhetnek hosszú távú önkéntes projektekhez.
 • Elismertetés: minden Erasmus+ ifjúsági projektben részt vevő jogosult Youthpass tanúsítványra. Ez egyaránt használható a projektben szerzett tanulási eredmények tudatosítására, valamint tanúsítványként a munkaerőpiacon.

Kihez fordulhattok?

Minden Erasmus+ nemzeti irodában dolgozik olyan munkatárs, aki kiemelten foglalkozik a társadalmi befogadással, és iránymutatást tud adni hátrányos helyzetű fiatalokat bevonó projektek tervezéséhez.

Pável Luca

luca.pavel@tpf.hu

06 1 237 1300 - 322-es mellék

Társadalmi befogadás és sokszínűség - honnan tájékozódhatunk?

Hogyan kezdjetek bele egy nemzetközi kalandba hátrányos helyzetű fiatalokkal? Első lépésként ismerjétek meg az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület programot, és fedezzétek fel, hogyan segítik elő a társadalmi befogadást és sokszínűséget.

Az Erasmus+ pályázati útmutatót erre a linkre kattintva találjátok, az Európai Szolidaritási Testület útmutatóját pedig erre a linkre kattintva.

Ezen kívül, az oldal alján olyan kiadványokat találtok, amik rengeteg eszközt és módszert tartogatnak a hátrányos helyzetű fiatalokkal való nemzetközi projektek sikeres megvalósításához!  

A SALTO oldalon is számos forrás elérhető: partnereket, képzőket és módszereket egyaránt kereshettek projekteitekhez.

Támogatás ifjúsági projektek tervezéséhez

Fogyatékossággal vagy egészségügyi problémával élő fiatalokkal dolgoztok? Munkátokat nemzetközi projektekkel erősítenétek, de nem tudjátok, hogyan kezdjetek hozzá? Szervezeti támogató programunkban külső szakember segítségét kérhetitek mindehhez.

Bővebb információ és jelentkezés ezen a linken.

A támogató programról a Tempus Közalapítvány Pályázati Pavilon magazinjában részletes cikk jelent meg, ami ide kattintva elolvasható.

Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó