Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Önkéntesség a karantén idején

Cimkék:
Közzétéve: 2020.07.09. 09:00

Mit tehetünk, ha az utazásokkal és pörgéssel tarkított önkéntességünket megváltoztatja a koronavírus? Tudd meg Enikő történetéből!

Program: Európai Szolidaritási Testület
Tevékenység: egyéni önkéntesség külföldön
Résztvevők: 18-30 éves fiatalok
Hol? Európa bármely országában
Részletek

„Szeptember elején izgatottan utaztam ki Lengyelországba, hogy elkezdjem ESC-s[1] önkéntes munkámat egy helyi könyvtárban. A Łódź főutcájától körülbelül 20 percnyire fekvő első emeleti lakást három önkéntes társammal osztottam meg. Egy csendes észak-macedón lánnyal; egy extrovertált spanyol lánnyal, aki mindig igyekezett leszögezni, hogy bár az útlevelében az áll, hogy Spanyolországból jött, ő valójában Baszkföldről származik; és egy török sráccal, aki kicsit később csatlakozott hozzánk, de már az érkezése napján kitakarította a közös konyhánkat, amíg mi dolgoztunk, így rögtön úgy éreztük, hogy beilleszkedett csapatunkba. (Ki ne örülne egy ilyen lakótársnak?!) Ekkor még nem is sejtettük, hogy az elkövetkező hónapok alatt milyen közelről ismerhetjük meg egymást.

Egy łódźi könyvtárban dolgoztam, a könyvtári főnököm egyre több feladatba vont be. Részt vehettem a nyugdíjas klub foglalkozásain, besegíthettem az óvodás vagy általános iskolás csoportok számára tartott workshopokba, lehetőséget kaptam, hogy egy kéttannyelvű középiskolában tartsak előadásokat fiataloknak, más könyvtárakban tarthattam vendégelőadásokat, péntekenként pedig saját workshopot gyerekeknek. 2020 elején pedig újabb kihívásokba vágtam: angol beszélgetős alkalmat kezdtem el tartani, főleg felnőttek, idősek számára, valamint az óvodás csoportok angol foglalkozásait tettem színesebbé. Fárasztó volt, de élveztem, hogy frissen végzett andragógusként ilyen tapasztalatokra tehetek szert.

Március elején az észak-macedón lakótársam hazalátogatott, míg mi a spanyol (akarom mondani baszk) és a török lakótársammal a várva várt izlandi utazásunkra készültünk. Már csak egy hét választott el minket az indulástól, amikor a „közös szerdának” nevezett kötelező meetingünkön jött az ukáz, hogy a gyűlés végeztével mindannyiunknak vissza kell mennünk a lakásainkba, ahol két hétig önkéntes karanténban kell maradnunk.

Minden előre tervezett programnak befellegzett. A lengyel határokat lezárták.

Szerencsére így sem maradtunk feladatok nélkül. A koordináló szervezet (vagy, ahogy az önkéntes társaimmal hívtuk: az iroda) vette át a fogadó szervezet (azaz a könyvtár, óvoda) szerepét, ezáltal pedig új lehetőségek nyíltak meg. Eldönthettem, hogy hogyan segítsem ezeket az intézményeket az otthoni munkavégzés alatt. Már önmagában ez nagy tanulás volt, de az igazi karanténélményt nem ez jelentette, hanem az, ahogy a puszta lakótársi viszonyból hárman összezárva megéltük a bezártságot. Az első reakciónk, a Netflix-társasozás-kártyázás-olvasás programcsomagja egy idő után monotonná vált (ezt mutatja ez a videó is), dumálni azonban mindig lehetett. Ezek a beszélgetések egyre pontosabban mutatták meg hármunk nézőpontjainak különbségeit, legyen szó abortuszról, az LGBTQ közösségről, higiéniáról, vegetáriánus vagy vegán életmódról.


az a bizonyos török pogácsa

A saját készségeimet illetően is sokat tanultan. Kiderült, hogy jól tudok (és szeretek) videót vágni. Így nemsokára a baszk lakótársam spanyol oktatóvideóit szerkesztettem és a török lakótársam főzővideóinak felvételébe és szerkesztésébe segítettem be. Mindig kíváncsian vártam, hogy mit fog készíteni, érdekes volt például megkóstolni a török pogácsát, ami a hazai sajtos pogácsától eltérően töltött pékárut jelentett. Megtudtam, hogy általában krumplival, sajttal vagy hússal töltik, ő mégis egy kicsit nehezebben elkészíthető változatot választott, amelybe túrót tett. Kicsit izgultam, hogy mi lesz ennek a kalóriabombázásnak az eredménye a kijárási tilalom végére, de szerencsére a lakótársam ételei nem csak finomak, de többnyire egészségesek is voltak.

Bár az önkéntes időszakom elején leginkább a szakmai fejlődésemre fókuszáltam, a vírus okozta váratlan helyzetben mégis inkább emberileg fejlődtem. Testközelben fedezhettem fel, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a spanyol/baszk, a török és a magyar kultúra és nyelv között. Megtanultam, hogy a másokkal való együttélés mindennapos kompromisszumot igényel. De mindez megérte. A közös társasozások, kártyázások, beszélgetések és főzések alkalmával még jobban megismerhettem lakótársaim erősségeit, sokat tanulhattam tőlük. Bár nem volt egyszerű ez az időszak, mégis olyan értékes tudást és tapasztalatot kaptam, amely hozzásegít ahhoz, hogy a jövőben bármilyen helyzetben megálljam a helyem, akár multikulturális környezetben is, messze a családomtól és barátaimtól.”

Siklósi Enikő
volt önkéntes
ESC Alumni

Képek: Siklósi Enikő


[1] ESC: European Solidarity Corps, Európai Szolidaritási Testület az Európai Unió egyik programja, amellyel 18-30 éves fiatalok önkénteskedhetnek külföldön vagy valósíthatják meg saját hazai projektjüket. Részletek

Szívesen részt vennél külföldi önkéntes projektben?
Kattints ide, és tudd meg a részleteket!

Önkéntesbeszámolókat olvasnál még?
Itt megtalállod őket.

Kapcsolódó hírek

top
Környezeti értékek megőrzése ifjúsági cserével
A Vidéken Jó! Alapítvány Water Watcher című projektjén öt ország fiataljai gyűltek össze Szaporcán, hogy a vízkincs megőrzésének témáját dolgozzák fel.
top
Külföldi önkéntesek magyar óvodákban
„A fiatalos lendület és a nemzetköziség kizökkent a napi rutinból!”
top
Egy emberpróbáló utazás tanulságai
Elmesélem nektek életem egyik legmeghatározóbb napját: azt, amikor kiutaztam magyar önkéntesként Lengyelországba 10 hónapra!
top
Erasmus+ Projekttermék gyűjtemény
Kiadványok, játékok, applikációk és megannyi hasznos tudásanyag egy helyen!
top
2019 legkiválóbb Erasmus+ ifjúság projektjei
Kik részesülnek Nívódíjban idén az ifjúsági területen?
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó