Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Útkeresés-találás

Cimkék:
Közzétéve: 2020.07.29. 09:00

Külföldi önkéntesség esetén mi a fontosabb: a hely, ahol élsz vagy a projekt, amit csinálsz? Eszti szerint az egyik segíthet abban, hogy rátalálj az utadra... Tudd meg, hogyan!

Program: Európai Szolidaritási Testület
Tevékenység: egyéni önkéntesség külföldön
Résztvevők: 18-30 éves fiatalok
Hol? Európa bármely országában
Részletek

„Húszas éveim közepén megtaláltam, hogy hogyan keressem az utam. (Na, legalább már ez megvolt!) Úgy éreztem, végzettségemhez és képességeimhez mérten itthon már nem találok megfelelő lehetőséget, ráadásul egy hozzám közel álló ember is itt hagyta az országot. Így történt, hogy mikor egy baráti társaságban sok év után újra hallottam egy lelkesítő élménybeszámolót, az arra motivált, hogy elkezdjem keresni a saját külföldi önkéntes projektemet. Ideje volt belevágni egy új kalandba.

Amikor korábban (érettségi után) szerettem volna önkénteskedni, mindig egy ország, egy város, egy nyelv volt a célpont, most viszont kifejezetten a tevékenységet kerestem. Mindig is szívesen voltam gyerekek társaságában, de igazán sosem dolgoztam velük, így végül egy olyan projektet néztem ki, ahol egy óvodában dolgozhattam. Korábban nem hittem, hogy van kézügyességem, az óvoda rávilágított, hogy jó vagyok ebben. Ráadásul roppant jól kijövök a gyerekekkel, a nyelvi nehézségek ellenére is.

Érdekes dolog ez itt a nyelvvel. Az önkéntes projektem során kiderült például, hogyan beszél egy skót, illetve hogy itthon mennyire erőltetik a felsőfokú angol nyelvtudást, miközben a való életben az számít igazán, hogy megértesd magad és megértsd a másikat. A gyerekek mellett viszont arra is rájöhettem, hogy az igazi nyelv a szeretet nyelve, nem pedig az, amivel felnőtt fejjel azt hisszük, hogy kommunikálni tudunk vele.

Bár tevékenységet választottam, így is sokat tanultam a kultúráról, a nyelvről és az országról is. Wrocławról annyit tudtam előzetesen, hogy nagy, szép és lehet ott biciklizni, így nagy baj nem lehet. Emellett viszont belecsöppenhettem egy multikulti környezetbe. Találkoztam rengeteg olyan emberrel, akiknek nyaralási célpontok (pl.: Kréta, Mallorca, Kanári szigetek) a lakóhelyei, miközben egy, a magyarok által kevésbé ismert és nem is annyira „turista desztinációnak” ítélt helyen éltem. Visszanézve az az érzésem, hogy nincs is érdekesebb, mint kultúrákat, nemzeteket és temperamentumokat megismerni. A nemzetközi környezet rámutatott arra, hogy huszonévesen többé-kevésbé mindannyian ugyanabban a cipőben járunk, országtól függetlenül. Keressük az utunkat.

Hogy hova vezetett végül az én utam? A projektem után a frissen szerzett munkatapasztalatommal fizetett állást szereztem. Ezért azt tanácsolom, hogy aki hosszú távra tervez, tartsa észben, hogy nem az ország a lényeg, hanem a tevékenység! Bátran menjünk ne turista célpontra, ha a munkakör jónak ígérkezik. Sosem tudhatjuk, hol találunk rá az utunkra.

,,Ne feledd, a boldogság az utazás egyik módja, nem pedig a végállomás." (Roy Goodman) Vagyis nem a találás a lényeg, hanem az út megismerése.”

Nagy Eszter
volt önkéntes
ESC Alumni

©Fotó: European Union és Nagy Eszter

Szívesen részt vennél külföldi önkéntes projektben?
Kattints ide, és tudd meg a részleteket!

Önkéntesbeszámolókat olvasnál még?
Itt megtalálod őket.

 

Kapcsolódó hírek

top
Környezeti értékek megőrzése ifjúsági cserével
A Vidéken Jó! Alapítvány Water Watcher című projektjén öt ország fiataljai gyűltek össze Szaporcán, hogy a vízkincs megőrzésének témáját dolgozzák fel.
top
Külföldi önkéntesek magyar óvodákban
„A fiatalos lendület és a nemzetköziség kizökkent a napi rutinból!”
top
Egy emberpróbáló utazás tanulságai
Elmesélem nektek életem egyik legmeghatározóbb napját: azt, amikor kiutaztam magyar önkéntesként Lengyelországba 10 hónapra!
top
Erasmus+ Projekttermék gyűjtemény
Kiadványok, játékok, applikációk és megannyi hasznos tudásanyag egy helyen!
top
2019 legkiválóbb Erasmus+ ifjúság projektjei
Kik részesülnek Nívódíjban idén az ifjúsági területen?
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó