Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Breaking Stereotypes

EGYÜTTHATÓ KÖZÖSSÉGÉPÍTŐ EGYESÜLET

Célunk, hogy fiatalok számára olyan programokat és szolgáltatásokat szervezzünk, amelyekben nemüktől, etnikai hovatartozásuktól, lelki és fizikai állapotuktól függetlenül hasznosan tölthetik szabadidejüket, miközben támogatást és segítséget kapnak fejlődésükhöz multikulturális szemléletmód közvetítésével - a multikulturális szemléletmód esetünkben a kulturális értékegyenlőség képviseletét jelenti.

A PROJEKT

A Breaking Stereotypes című ifjúsági csereprogramunkat 2016. november 17-25 között valósítottuk meg Gánton. Projektünk általános célja a fogyatékossággal élő fiatalok társadalmi inklúziójának elősegítése volt. E cél elérésének érdekében összesen 6 országból (IT, BG, PL, PT, PL, HU) 30 fő 16 és 25 év közötti fiatalt, köztük 13 fő fogyatékossággal élőt vontunk be a programba melynek célja az volt, hogy nem formális tanuláson alapuló eszközökkel átfogó képet adjon a fogyatékossággal élő személyek helyzetéről a történelem során, illetve a jelenlegi társadalmakban, a velük kapcsolatos sztereotípiákról. Főbb programeleme volt az oxfordi vita, a meghatározó történelmi eseményeket és személyeket összegyűjtő „fogyatékosság fala” és az érzékenyítő workshopok. 

KIEMELKEDŐ EREDMÉNYEK, SIKEREK

A program részeként egy, a résztvevők üzeneteiből álló, kiállítással összevont panelbeszélgetést szerveztünk, amelyet 2016. november 23-án a Magnet Közösségi Bank székházában tartottunk. 2017. február 9-én az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon megrendezett „Bárczi Gyógytea” c. rendezvényen Sebő Gergő és Nemesnyik Balázs tartottak beszámolót a programról, illetve az eredményekből (fotók, „fogyatékosság fala” és a résztvevők üzenetei) egy hónapon keresztül ki volt állítva a helyszínen. A partnerek az iskolai prezentáció mellett újságcikkekben és rádióinterjúkban disszeminálták a program eredményeit. A program 2017-ben Eurodesk Awards díjat kapott „Solidarity Action” kategóriában.

HOGYAN JELENIK MEG A SZOLIDARITÁS A PROJEKTBEN?

A projekt programelemeit úgy alakítottuk ki, hogy figyelembe vettük a fogyatékossággal élők speciális igényeit, illetve lehetősége volt minden résztvevőnek - mind a fogyatékossággal élőknek, mind a fogyatékossággal nem élőknek - integrált csoportokban az aktív részvételre.

MILYEN MEGKÖZELÍTÉST ALKALMAZ A PROJEKT EHHEZ?
  • érzékenyítés, attitűdformálás
  • kompetencia-fejlesztés, felkészítés, megerősítés
  • közösségformálás, integráció, társadalmi befogadás
INFORMÁCIÓ

egyutthato.eu/projektek/Breaking-stereotypes

Kihez fordulhattok?

Minden Erasmus+ nemzeti irodában dolgozik olyan munkatárs, aki kiemelten foglalkozik a társadalmi befogadással, és iránymutatást tud adni hátrányos helyzetű fiatalokat bevonó projektek tervezéséhez.

Pável Luca

luca.pavel@tpf.hu

06 1 237 1300 - 322-es mellék

Társadalmi befogadás és sokszínűség - honnan tájékozódhatunk?

Hogyan kezdjetek bele egy nemzetközi kalandba hátrányos helyzetű fiatalokkal? Első lépésként ismerjétek meg az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület programot, és fedezzétek fel, hogyan segítik elő a társadalmi befogadást és sokszínűséget.

Az Erasmus+ pályázati útmutatót erre a linkre kattintva találjátok, az Európai Szolidaritási Testület útmutatóját pedig erre a linkre kattintva.

Ezen kívül, az oldal alján olyan kiadványokat találtok, amik rengeteg eszközt és módszert tartogatnak a hátrányos helyzetű fiatalokkal való nemzetközi projektek sikeres megvalósításához!  

A SALTO oldalon is számos forrás elérhető: partnereket, képzőket és módszereket egyaránt kereshettek projekteitekhez.

Támogatás ifjúsági projektek tervezéséhez

Fogyatékossággal vagy egészségügyi problémával élő fiatalokkal dolgoztok? Munkátokat nemzetközi projektekkel erősítenétek, de nem tudjátok, hogyan kezdjetek hozzá? Szervezeti támogató programunkban külső szakember segítségét kérhetitek mindehhez.

Bővebb információ és jelentkezés ezen a linken.

A támogató programról a Tempus Közalapítvány Pályázati Pavilon magazinjában részletes cikk jelent meg, ami ide kattintva elolvasható.

Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó