Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Tavaszi Szél

A SZERVEZET

Az Élményakadémia KHE ifjúsági egyesületként több területen végez képző, fejlesztő, készségfejlesztő tevékenységet. Ezen tevékenységek egy része szociális fókuszú, a különböző marginalizálódott közösségek, fiatalok támogatására irányul, valamint nagy hangsúlyt kap az ezekkel a közösségekkel és egyénekkel dolgozó segítő szakemberek képzése, új eszközökkel való felruházása.

A PROJEKT

A hátrányos helyzetű fiatalokkal végzett fejlesztő munkában és a segítő szakemberek készség-, és szakmai eszköztárának a fejlesztésében felhalmozódott tapasztalatot terveztük ötvözni, és egy önálló képzési rendszerbe, tudástárba gyűjteni a Tavaszi Szél projekt keretein belül.

PARTNERSÉG

A fiatalokkal közvetlenül foglalkozó gyermekotthonok:

 • Dévai Szent Ferenc Alapítvány
 • Rákospalotai Gyermekotthon

Valamint a segítő szakemberek képzésével is foglalkozó képzőintézmények:

 • OutwardBoundRomania
 • Élményakadémia Közhasznú Egyesület
KIEMELKEDŐ EREDMÉNYEK, SIKEREK

Konkrét eredmények:

 • 40 nevelőotthonokban nevelkedő fiatal kompetenciafejlődése társadalmi és munkaerőpiaci integrációs céllal
 • 20 nevelőotthonban dolgozó (nevelő, ifjúsági munkás) munkatárs megnövekedett szakmai tudással, nagyobb motiváltsággal, elismertséggel és fejlettebb személyiséggel
 • 4 professzionálisabban működő szervezet megnövekedett szakmai kapacitással és együttműködési potenciállal

Minőségi mutatók:

 • a gyermekotthonok dolgozói attitűdjének és szakmai felkészültségének javulása
 • nevelőotthonokban nevelkedő fiatalok szociális és munkaerő piaci integrációjának növekedése, önértékelési problémáinak, önbizalomhiányának, személyiségzavarainak csökkentése, a személyiségük érésének segítése
 • pozitív életvezetési minták nyújtása a fiatalok szocializációs deficiteinek pótlásához (kötődés, társas kapcsolatok, közösségi beilleszkedés, kommunikáció, agressziókezelés, gyermekotthoni létből adódó problémák, nemi és etnikai csoportidentitás tudatosítása, stb.) és tanulással kapcsolatos nehézségeik leküzdéséhez, képességeik fejlesztéséhez 
 • javul a széles társadalom hozzáállása a gyermekotthonokban nevelkedő fiatalokhoz
 • nő a segítő szakma megbecsültsége és társadalmi elismertsége
HOGYAN JELENIK MEG A SZOLIDARITÁS A PROJEKTBEN?

A projekt programelemeit úgy alakítottuk ki, hogy figyelembe vettük a fogyatékossággal élők speciális igényeit, illetve lehetősége volt minden résztvevőnek - mind a fogyatékossággal élőknek, mind a fogyatékossággal nem élőknek - integrált csoportokban az aktív részvételre.

MILYEN MEGKÖZELÍTÉST ALKALMAZ A PROJEKT EHHEZ?
 • bevált gyakorlatok összegyűjtése és egy jógyakorlat gyűjtemény kidolgozása
 • innovatív fejlesztési terv és módszertan – mely egyrészt a nevelőket, mint multiplikátorokat, másrészt a fiatalokat célozza
​INFORMÁCIÓ

elmenyakademia.hu/tavaszi-szel-nevelokepzo-program

Kihez fordulhattok?

Minden Erasmus+ nemzeti irodában dolgozik olyan munkatárs, aki kiemelten foglalkozik a társadalmi befogadással, és iránymutatást tud adni hátrányos helyzetű fiatalokat bevonó projektek tervezéséhez.

Pável Luca

luca.pavel@tpf.hu

06 1 237 1300 - 322-es mellék

Társadalmi befogadás és sokszínűség - honnan tájékozódhatunk?

Hogyan kezdjetek bele egy nemzetközi kalandba hátrányos helyzetű fiatalokkal? Első lépésként ismerjétek meg az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület programot, és fedezzétek fel, hogyan segítik elő a társadalmi befogadást és sokszínűséget.

Az Erasmus+ pályázati útmutatót erre a linkre kattintva találjátok, az Európai Szolidaritási Testület útmutatóját pedig erre a linkre kattintva.

Ezen kívül, az oldal alján olyan kiadványokat találtok, amik rengeteg eszközt és módszert tartogatnak a hátrányos helyzetű fiatalokkal való nemzetközi projektek sikeres megvalósításához!  

A SALTO oldalon is számos forrás elérhető: partnereket, képzőket és módszereket egyaránt kereshettek projekteitekhez.

Támogatás ifjúsági projektek tervezéséhez

Fogyatékossággal vagy egészségügyi problémával élő fiatalokkal dolgoztok? Munkátokat nemzetközi projektekkel erősítenétek, de nem tudjátok, hogyan kezdjetek hozzá? Szervezeti támogató programunkban külső szakember segítségét kérhetitek mindehhez.

Bővebb információ és jelentkezés ezen a linken.

A támogató programról a Tempus Közalapítvány Pályázati Pavilon magazinjában részletes cikk jelent meg, ami ide kattintva elolvasható.

Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó