Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Tiszta fejjel a tiszta környezetért

A SZERVEZET

A Megálló egy közösségi tér elsősorban olyan fiataloknak, akik valamilyen függőségi problémával küzdenek.

A PROJEKT

A projekt hátrányos helyzetű magyar és lengyel fiatalokból, főleg talpra állt szenvedélybetegekből álló önkéntesek csoportjával valósult meg a lengyelországi Jurajska sziklamászó régió erdeiben, turisztikai útvonalain. A fiatalok –immáron józan életvitelük részeként, drogok nélkül, tiszta fejjel- megtisztították ezeket a kirándulók által látogatott helyeket, jó példát mutatva. A szemétből installációt készítettek, amelyet a környék néhány önkormányzata előtt performance keretében bemutattak, ezzel is népszerűsítve a programot. Célcsoport Szenvedélybetegségből felépülő hátrányos helyzetű, diszkriminációval szembesülő fiatalok.

CÉLOK

„Tiszta fejjel a tiszta környezetért” tevékenykedni egy környezetvédelmi önkéntes projektben, ezáltal megtapasztalni mindkettő fontosságát: a józanságét és a hasznos önkéntességét.

PARTNEREK

DOMIN Alapítvány, Lengyelország

LEGFŐBB PROGRAMELEMEK, ESZKÖZÖK
 • egész napos szabadban töltött tevékenység
 • ismeretek elsajátítása a természetközelség által
 • csapatmunka
 • felelősségtudat-fejlesztés
 • szolidaritás megtapasztalása
 • szabadidőben élménypedagógiai programok (sziklamászás)
INNOVATÍV ELEMEK
 • élménypedagógia sziklamászás által
 • installációk készítése és bemutatása 
KIEMELKEDŐ EREDMÉNYEK, SIKEREK

Egyének szintjén

Józanság tartós megtartásának igénye, mint cél; „hasznos vagyok” érzés megtapasztalása.

Közösség szintjén

A közös tisztaságon túlmutató közös célért folyó hasznos munka megtapasztalása, szolidaritás megismerése.

Szervezet szintjén

A csoportkohézió megerősödése a szervezet egyéb tevékenységeiben is kamatozott, további csoportok is aktívabban kezdtek működni (Színház Megálló, Zörgőkör).

Hosszú távú hatás, utóélet

A résztvevő fiatalok 90%-a ezt a projektet tekintette a tartósan józan élete alapkövének, egy fő hosszú távú Erasmus+ önkéntességi projektben is Lengyelországban vett részt és középfokú lengyel nyelvvizsgát tett; a projekt megalapozta a Megálló további sikeres nemzetközi önkéntességi aktivitásait.

HOGYAN JELENIK MEG A SZOLIDARITÁS A PROJEKTBEN?

A résztvevők megtapasztalták, hogy a helyi (lengyel) fiatalokkal szolidaritást vállalva fenntarthatóbb pozitív változást érhettek el a projekt környezetében, illetve érzékenyebbé és nyitottabbá váltak újabb szolidáris tevékenységek iránt idehaza is.

MILYEN MEGKÖZELÍTÉST ALKALMAZ A PROJEKT EHHEZ?
 • érzékenyítés, attitűdformálás
 • kompetencia-fejlesztés, felkészítés, megerősítés
 • közösségformálás, integráció, társadalmi befogadás
 • antidiszkrimináció (a korábban stigmatizált fiatalok „bebizonyították”, hogy immáron jó ügyet képviselnek)
INFORMÁCIÓ

megallo.org

Kihez fordulhattok?

Minden Erasmus+ nemzeti irodában dolgozik olyan munkatárs, aki kiemelten foglalkozik a társadalmi befogadással, és iránymutatást tud adni hátrányos helyzetű fiatalokat bevonó projektek tervezéséhez.

Pável Luca

luca.pavel@tpf.hu

06 1 237 1300 - 322-es mellék

Társadalmi befogadás és sokszínűség - honnan tájékozódhatunk?

Hogyan kezdjetek bele egy nemzetközi kalandba hátrányos helyzetű fiatalokkal? Első lépésként ismerjétek meg az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület programot, és fedezzétek fel, hogyan segítik elő a társadalmi befogadást és sokszínűséget.

Az Erasmus+ pályázati útmutatót erre a linkre kattintva találjátok, az Európai Szolidaritási Testület útmutatóját pedig erre a linkre kattintva.

Ezen kívül, az oldal alján olyan kiadványokat találtok, amik rengeteg eszközt és módszert tartogatnak a hátrányos helyzetű fiatalokkal való nemzetközi projektek sikeres megvalósításához!  

A SALTO oldalon is számos forrás elérhető: partnereket, képzőket és módszereket egyaránt kereshettek projekteitekhez.

Támogatás ifjúsági projektek tervezéséhez

Fogyatékossággal vagy egészségügyi problémával élő fiatalokkal dolgoztok? Munkátokat nemzetközi projektekkel erősítenétek, de nem tudjátok, hogyan kezdjetek hozzá? Szervezeti támogató programunkban külső szakember segítségét kérhetitek mindehhez.

Bővebb információ és jelentkezés ezen a linken.

A támogató programról a Tempus Közalapítvány Pályázati Pavilon magazinjában részletes cikk jelent meg, ami ide kattintva elolvasható.

Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó