Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

„Veszélyes dolog kilépni az ajtón…

Cimkék:
Közzétéve: 2020.07.22. 09:00

Csak rálépsz az Útra, és ha nem tartod féken a lábadat, már el is sodródtál, ki tudja, hová." Tolkien szavai leírják Eszter önkéntességének kalandjait.

Program: Európai Szolidaritási Testület
Tevékenység: egyéni önkéntesség külföldön
Résztvevők: 18-30 éves fiatalok
Hol? Európa bármely országában
Részletek

„Egy külföldi önkéntesprojektnek sok előnye van. Megtanulhatunk egy új nyelvet, élhetünk egy addig idegen országban, lakhatunk együtt ismeretlenekkel és megtapasztalhatjuk, mennyire sokféle körülményhez tudunk alkalmazkodni. De ami számomra a legfontosabb és máig meghatározó, az a szabadság eddig ismeretlen formájának megtapasztalása, a spontaneitás legelemibb formája, amit Lengyelországban élhettem át a legkedvesebb lakótárs és saját hajlandóságom következtében.

A projekt felénél van egy kötelező, úgynevezett Mid-Term Training, ami önmagában csodálatos: fantasztikus emberek, izgalmas kalandok egymás hegyén-hátán. Olyan emlékeket rakott a tarisznyámba, mint az esti séta során mólóról véletlenül a folyóba pottyanó olaszok, a város titkaiba bevezető city safari vagy kortárs múzeumban kóborlás újdonsült cimboráimmal.

Nos, mi Eszter barátommal úgy határoztunk, hogy ha már ennyire belejöttünk az ismeretlen felfedezésébe, akkor az ezt követő tavaszi szünetet sem otthon töltjük a már unalomig ismert Szczecin városában. Láblógatás helyett egy egész Lengyelországot átszelő stop-túrára indultunk. Neki is vágtunk hátunkon hordva esszenciális javainkat, hátizsákjaink tartalma nagyjából a következő volt: kétheti ruha (hmm-hmm, inkább kevesebb, kit zavar, ha kicsit koszosak leszünk), egy nagy adag színes filc (a fele persze két tollvonás után kifogyott) és különböző papírok (hát, közepesen voltunk felkészültek, stoptábla lett az út szélén talált kartonból, a trainingen kapott notesz lapjaiból és az önreflexiónak szánt alkotásainkból is) meg persze gondosan válogatott, low-budget elemózsia-pakkok. Értsd, humusz, répa és rozskenyér. Mindezekkel felszerelkezve semmi sem okozhatott gondot.

Toruńt így Gdańsk követte, Gdańskot Sopot és Gdynia, őket pedig Wrocław. Itt kicsit hosszabban elidőztünk, mert egy órára a törpék lengyel fővárosától két jó barátunk önkénteskedett. Egy kastélyban (igen, nem káprázik a szemetek, egy kastélyban!). Hatalmas grillpartit csaptunk, amire az ország minden sarkából érkeztek a hozzánk hasonló nemzetközi önkéntes-kalandorok. Az éjszakába nyúló beszélgetések és bulizásokhoz a holdfényben csillogó kerti tó és a hajnalig parázsló tábortűz szolgáltatta a megfelelő hangulatot. Két éjszakát terveztünk maradni, de hát ha az ember szabadságon van, miért ne változtathatna a tervein? Végül a kettőből négy lett és ennek hála repcemezőkön bújócskáztunk és középkori várak romjai közt játszottunk el szekeres üldözéseket. A két megállíthatatlan kalandor azonban nem érte be ennyivel és hirtelen felindulásból még Krakkóba is elstoppoltak, ahol szintén pár közeli komával tölthettek együtt két boldog napot mielőtt egy csordultig teli vonatra pattanva visszazakatoltak volna a projektjük hivatalos helyszínére, a jó öreg Szczecinbe.

Életem legjobb két hete volt ez a körút és a spontaneitás annyira beette magát a szívembe, hogy azóta is számtalanszor felbukkant kalandozásaim során. Legutóbb Norvégiában kóboroltam egyedül egy hátizsákkal és egy függőággyal felszerelve, de Hollandia és Anglia sem maradt ki a felfedezett tájak sorából. Egy szó, mint száz, nyissátok ki azokat az ajtókat és ne féljetek rálépni az útra, mert ezer meg ezer meglepetést tartogat minden kanyar! Higgyétek el nekem, utazni könnyebb, mint azt elsőre gondolnátok!”

Horváth Eszter
volt önkéntes
ESC Alumni

Fotó: Horváth Eszter

Szívesen részt vennél külföldi önkéntes projektben?
Kattints ide, és tudd meg a részleteket!

Önkéntesbeszámolókat olvasnál még?
Itt megtalálod őket.

Kapcsolódó hírek

top
Környezeti értékek megőrzése ifjúsági cserével
A Vidéken Jó! Alapítvány Water Watcher című projektjén öt ország fiataljai gyűltek össze Szaporcán, hogy a vízkincs megőrzésének témáját dolgozzák fel.
top
Külföldi önkéntesek magyar óvodákban
„A fiatalos lendület és a nemzetköziség kizökkent a napi rutinból!”
top
Egy emberpróbáló utazás tanulságai
Elmesélem nektek életem egyik legmeghatározóbb napját: azt, amikor kiutaztam magyar önkéntesként Lengyelországba 10 hónapra!
top
Erasmus+ Projekttermék gyűjtemény
Kiadványok, játékok, applikációk és megannyi hasznos tudásanyag egy helyen!
top
2019 legkiválóbb Erasmus+ ifjúság projektjei
Kik részesülnek Nívódíjban idén az ifjúsági területen?
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó