Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Szolidaritási szerda 7. – Mi történik a pályázat benyújtása után?

Kategória: : Szolidaritási szerda
Közzétéve: 2020.05.13. 16:00
szolidaritasi_szerda_7._–_mi_tortenik_a_palyazat_benyujtasa_utan__2591.png

Az, hogy benyújtottátok a pályázatot, csak egy nagy kaland kezdete. Hogy milyen utat jár be egy projekt a későbbiekben? Cikkünkből megtudhatjátok!

1) Támogatott vagy sem? Ez itt a kérdés!

A pályázat benyújtása után különböző ellenőrzéseken esik át, amik alapján eldől, hogy kaptok-e támogatást a projekt megvalósítására.

Formai ellenőrzés

A pályázati anyag elsőként az Európai Szolidaritási Testület magyar nemzeti irodájához, azaz a Tempus Közalapítványhoz (hozzánk) kerül formai ellenőrzésre, amit a pályázatkezelő munkatársak végeznek el. Időben beérkezett a pályázat? Vannak hiányzó mellékletei? A tevékenységek helyszíne (szolidaritási projektek esetén ez mindenképpen Magyarország) és hossza (2-12 hónap) megfelelnek a pályázattípus követelményeinek? A megvalósító csoport tagjainak száma (min. 5 fő) és életkora (18-30) is stimmel?

Ha hiányos a pályázat, akkor lehetőségetek van hiánypótlásra, de ha a hiánypótlás sem érkezik meg időben és rendben, akkor a pályázati anyag nem kerül tartalmi elbírálásra.

Jó tudni: ahogy az előző cikkünkben is említettük, a Felelősségvállalási nyilatkozatot már a pályázat benyújtásakor csatolnotok kell. A többi mellékletet később is tudjátok pótolni: hiánypótlásra egyszer, 5 munkanapon belül van lehetőségetek.

Tartalmi ellenőrzés

Ezután a pályázatotok két külsős bírálóhoz kerül, akik tartalmilag nézik azt át. A projekt célja összhangban van a szolidaritási projektek és az Európai Szolidaritási Testület céljaival? A tervezett tevékenységek hozzájárulnak a célotok eléréséhez? A célcsoport igényeit figyelembe vettétek? A csoport tagjainak szerepét és feladatait pontosan leírtátok? Világosan megjelenik azt a tanulási folyamat, amit a projekt során bejártok majd? Átjön, hol, hogyan, kinek és miért kommunikáltok majd a projektről? Reális a tervetek, megfelel az arányosság elvének? (Fontos, hogy a cél, az elérni kívánt közönség nagysága, a tevékenységek száma, mérete illeszkedjen a lehetőségeitekhez. Nem kell világot megváltani, de mérjétek fel, milyen hatást tudtok elérni a tervezett projekttel!)

Miután a két bíráló értékelte a pályázatot, közösen meghatároznak egy pontszámot, amely alapján eldől, hogy támogatást kap-e a projektetek.

Jó tudni: Ha szeretnétek megtudni, hogy milyen elvek alapján nézik át a bírálók a pályázatotokat, olvassátok el az Expert Guide-ot!

Technikai ellenőrzés

Ha formailag rendben a pályázat, és a tartalmi ellenőrzés alapján a bírálók támogatásra javasolják, a technikai ellenőrzés következik. Ez azt jelenti, hogy a Tempus Közalapítvány munkatársai megnézik, hogy az igényelt költségek a Pályázati útmutatóban meghatározott szabályoknak megfelelnek-e. Alaposan megindokoltátok, hogy miért van szükségetek külső coach segítségére? A hátrányos helyzetű megvalósító csoporttag támogatására igényelt rendkívüli költségek reálisak és a szabályoknak megfelelőek? Előfordulhat, hogy ez alapján nem a teljes megigényelt támogatást kapjátok meg. Ez kellemetlen lehet, ugyanakkor elkerülhető, ha pályázatbenyújtás előtt ellenőrzitek a Pályázati útmutató támogatható költségekre vonatkozó részét!

2) Információs nap és a projekt megvalósítása

Ha támogatást nyer a pályázatotok, a nemzeti iroda információs napján vehettek részt. Itt költségvetéstől kezdve beszámoláson át disszeminációs tippekig mindenféle hasznos és érdekes információt kaptok, és persze feltehetitek kérdéseitek annak érdekében, hogy később zökkenőmentes legyen a projektmegvalósítás. Kezdő pályázóként mindenképpen vegyetek részt rajta!

Ezután következik a szerződés aláírása és megnyílik a Mobility Tool+, az a felület, amelyen keresztül a következő hónapokban a projekt nyomon követése zajlik, illetve a projekt lezárását követően a beszámolót is itt fogjátok benyújtani. A szerződés aláírása után kapjátok meg a támogatás első részletét (annak a 80%-át), és kezdhetitek el a projekt megvalósítását, valamint hírt adhattok róla másoknak.

Jó tudni: az EU-s szakzsargon része a disszemináció. Ez a projekt eredményeinek terjesztését jelenti; azonban nagy szerepe van benne annak is, hogy a projekt elején és közben hogyan adtok hírt a tevékenységeitekről, hiszen így válik láthatóvá az, hogy milyen jó dolgot csináltok. (Stay tuned: disszeminációs tippekkel később még visszatérünk!)

3) Beszámolás és a projekt zárása

A projektetek megvalósítása után jön a beszámoló a Mobility Tool+ felületén. A pályázathoz hasonlóan itt is egy űrlapot kell kitöltenetek és a szükséges dokumentumokat csatolnotok. Mivel ekkor mutathatjátok meg, hogy milyen eredménnyel zártátok a projektet és milyen utat jártatok be, a beszámolásra érdemes legalább annyi időt számolni, mint amennyit a projekt megírására szántatok. (Arról, hogy mikre érdemes odafigyelni a beszámoló írásakor, egy későbbi cikkben írunk majd.)

Ha a beszámoló rendben van, akkor a megkapjátok a támogatás maradék 20%-át, és ez a kaland hivatalosan véget ér!

Jó tudni: a sikeres projekteknek mi is különböző bemutatkozási lehetőséget biztosítunk. Egyrészt, interjúkat készítünk projektmegvalósítókkal (itt például Dombfalvát ismerhetitek meg), de akár arra is felkérhetünk titeket, hogy mutassátok be eredményeiteket az évente megrendezett disszeminációs eseményünkön, a Solidarity: ON-on!

+1) Ha nem kap támogatást a projektetek

Akkor sem kell elcsüggedni. Mivel egyre többen fedezik fel a szolidaritási projektekben rejlő lehetőségeket, egyre nagyobb a verseny. Nekünk az a célunk, hogy az elhivatott pályázókat különböző eszközökkel segítsük a pályázat benyújtásában és a minőségi projektmegvalósításban.

Részt vehettek például szolidaritási projektekkel kapcsolatos képzéseken vagy rendezvényeken (ilyen a hamarosan induló Az én ügyem a te ügyed! c. online eseménysorozat is, amelyre itt tudtok regisztrálni!), de akár személyes konzultációra is bejelentkezhettek, ahol a pályázatkezelő munkatársak válaszolnak a kérdéseitekre és segítenek a projekt pontosabb kidolgozásában.

Évente három pályázatbeadási határidő szokott lenni: a beérkező anyagokat úgy bíráljuk el, hogy a következő határidőre lehetőségetek legyen benyújtani a feljavított pályázatot.

Jó tudni: személyes konzultációra már a pályázatbeadás előtt is jelentkezhettek. Ilyenkor érdemes elküldeni a projektterveteket, akár úgy, hogy a webform kérdéseire egy Wordben válaszoltok. A konzultáció történhet online vagy személyesen a nemzeti irodában is (ha éppen nincsenek koronavírussal kapcsolatos korlátozások…). Előtte mindenképpen időpontot kell egyeztetnetek, hogy biztosan ráérjen az a pályázatkezelő munkatárs, aki tanácsokkal tud ellátni titeket. Konzultációra itt tudtok jelentkezni: esc[kukac]tpf.hu.

Jövő héten disszeminációs tippekkel érkezünk, hogy alaposan kidolgozhassátok a kommunikációs terveteket!

Olvassátok el a Szolidaritási szerda cikksorozat összes részét!

1. A szolidaritási projektek alapjai
2. 3 kérdés a célotokról
3. 5 tanács a sikeres projekthez
4. 3+1 tipp a csapatmunkához
5. A pályázatírás 5 lépése
6. 7 dolog, amin elcsúszhat a pályázat
7. Mi történik a pályázat benyújtása után?
8. 5+1 kérdés a hatékony kommunikációhoz
9. 7 tanács a sikeres beszámoláshoz

Ha kérdés merülne fel vagy szeretnétek még egy témáról többet megtudni, írjatok a Facebook oldalunkon!

 

Kapcsolódó hírek

top
Változik az önkéntesek biztosításra való regisztrálásának menete
A CIGNA a Mobility Tool+ rendszerén keresztül, automatikusan kapja meg a résztvevő adatait.
top
Elindult az új Szolidaritási Testület honlap!
A program 2021-2027 közötti szakaszának információi új oldalunkon olvashatók.
top
Pár kattintásra az ifjúságbarát önkormányzattól!
Események és eszközök a fiatalok aktív társadalmi részvételéért.
top
Ifjúsági stratégiákat mutat be a SALTO-Youth
Olyan témákat feldolgozva, mint a társadalmi befogadás, az európai képzési stratégia vagy az ifjúsági részvétel.
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó