Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Szolidaritási szerda 1. - A szolidaritási projektek alapjai

Kategória: : Szolidaritási szerda
Közzétéve: 2020.04.01. 15:51
szolidaritasi_szerda_1._–_a_szolidaritasi_projektek_alapjai_4153.png

Szerdánként olyan cikkekkel jelentkezünk, amelyek segítségével kidolgozhatjátok saját szolidaritási projekt ötleteteket. Az első részből megtudhatjátok, mi is az a szolidaritási projekt és milyen területen valósíthatjátok azt meg.

Szeretnétek jobbá tenni, alakítani a helyi közösséget? Fontosnak érzitek a helyi gyerekek sorsát / a fenntarthatóságot / az idősek digitalizációját / a médiatudatosság terjesztését? Vagy valami más téma a szívügyetek? Vágjatok szolidaritási projektbe, és pályázzatok a havi 500 eurós támogatásra!

Mik is azok a szolidaritási projektek?

A szolidaritási projektek olyan hazai tevékenységek, amiket 18-30 éves, az Európai Unióban élő fiatalok kezdeményezhetnek és valósíthatnak meg. A cél az, hogy valamilyen pozitív változást hozzatok el a helyi közösségbe, annak valamilyen kihívására keressetek választ a projekt során. Szolidaritási projektek megvalósítását az Európai Szolidaritási Testület, az EU programja támogatja, amelynek – ahogy a neve is mutatja – az a célja, hogy európai szinten előmozdítsa a szolidaritást.

A projekt hossza: 2-12 hónap.
Célja: helyi pozitív változás.
Megvalósítók: min. öt, 18-30 éves fiatal.
Támogatás: havonta 500 euró a projekthossztól függően.

Szolidaritási projektet minimum 5 fős csoportként tudtok megvalósítani – lehettek akár többen is, de kevesebben nem.

Egy helyi kihívást kell keresnetek. Ti mit éreztek igazán fontosnak? Zavar talán, hogy annyi autó jár az utcán vagy, hogy elhanyagolják a helyi közösségi házat? A helyi művészeket nem ismerik, nem értékelik eléggé? Esetleg úgy gondoljátok, játékosabban kéne a gyerekeket tanítani? Bármilyen olyan jelenségre megpróbálhattok megoldást találni, amely a Szolidaritási Testület értékrendszerébe illik. A Testület számtalan területet lefed környezetvédelemtől kezdve, demokratikus részvételen vagy a kultúrán át, a helyi, marginalizált csoportok támogatásáig.

Ezután azt kell kidolgoznotok, hogy hogyan szeretnétek reagálni erre a kihívásra, hogyan szeretnétek javítani a helyzeten. Ahhoz, hogy szolidaritási projekt megvalósítására támogatást kapjatok, pályázatot kell majd benyújtanotok, amiben kifejtitek, mit terveztek csinálni, és miért épp azt. Ennek nem kell elszállt dolognak lennie: ha az autóhasználatot szeretnétek csökkenteni, kialakíthattok közösségi biciklikölcsönzést; ha a közösségi ház van rossz állapotban, a helyi fiataloknak pedig külön térre van szükségük, felújíthatjátok azt; ha a helyi feltörekvő művészeket szeretnétek segíteni, kiállításokat szervezhettek nekik; ha pedig a hátrányos helyzetű gyerekek nyelvtanulását segítenétek, játékos workshopokat tarthattok nekik. 

Ebben a kalandban persze nem vagytok egyedül: egy általatok választott befogadó szervezet segít nektek az adminisztrációs folyamatban, egy szintén általatok választott coach pedig projektmenedzsmenthez kapcsolódó, vagy épp konfliktuskezelési tanácsokkal lát majd el titeket.

Ez a folyamat elsőre talán nagyon komplexnek tűnhet, de a következő hetekben olyan tippekkel és tanácsokkal látunk majd el titeket, amelyek segítségével kigondolhatjátok saját projekteteket és felkészülhettek akár már a következő pályázatbeadási határidőre! 

Jó tudni: bár a pályázatbeadási határidő május 7., a projekt megvalósításába leghamarabb augusztusban, legkésőbb decemberben kezdhettek. Most csak a tervezés időszaka következik, amelyet online is megtehettek társaiddal.

Ne maradjatok le a lehetőségről,
gyertek vissza minden „szolidaritási szerdán”!

TIPP! Jövő hétig szükségetek van egy kis inspirációra, szeretnétek megtudni, milyen szolidaritási projektek indultak már el? Nézzétek meg a projektgyűjteményt, amely európai szinten tartalmazza az elindult projekteket! 

Jó tudni: A frissülő Szolidaritási Szerda sorozat részeit ITT olvashatjátok!

Olvassátok el a Szolidaritási szerda cikksorozat összes részét!

1. A szolidaritási projektek alapjai
2. 3 kérdés a célotokról
3. 5 tanács a sikeres projekthez
4. 3+1 tipp a csapatmunkához
5. A pályázatírás 5 lépése
6. 7 dolog, amin elcsúszhat a pályázat
7. Mi történik a pályázat benyújtása után?
8. 5+1 kérdés a hatékony kommunikációhoz
9. 7 tanács a sikeres beszámoláshoz

Ha kérdés merülne fel vagy szeretnétek még egy témáról többet megtudni, írjatok a Facebook oldalunkon!

Photo: European Union

Kapcsolódó hírek

top
Változik az önkéntesek biztosításra való regisztrálásának menete
A CIGNA a Mobility Tool+ rendszerén keresztül, automatikusan kapja meg a résztvevő adatait.
top
Elindult az új Szolidaritási Testület honlap!
A program 2021-2027 közötti szakaszának információi új oldalunkon olvashatók.
top
Pár kattintásra az ifjúságbarát önkormányzattól!
Események és eszközök a fiatalok aktív társadalmi részvételéért.
top
Ifjúsági stratégiákat mutat be a SALTO-Youth
Olyan témákat feldolgozva, mint a társadalmi befogadás, az európai képzési stratégia vagy az ifjúsági részvétel.
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó