Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Én belevágtam. Te miért nem?

Közzétéve: 2020.01.20. 16:34

Az önkéntes kalandom nem a kiutazással kezdődött. Sokkal korábban, évekkel azelőtt, hogy repülőre szálltam volna.

Program: Európai Szolidaritási Testület
Tevékenység: egyéni önkéntesség külföldön
Résztvevők: 18-30 éves fiatalok
Hol? Európa bármely országában
Részletek

Nem sokat tudtam a jövőmről, így hagytam, hogy a külső elemek, mások elvárásai vigyenek magukkal és alakítsák az életemet. Csak azt tudtam, hogy EVS-re (Európai Önkéntes Szolgálat, az Európai Szolidaritási Testület elődprogramja – a szerk.) egyszer el akarok menni. Csak előbb még munkát kéne találni. El kéne költözni. Egzisztenciát építeni. Párkapcsolatban lenni, fejlődni. Újabb diplomát szerezni. Megcsípni egy előléptetést.

Egyszer aztán csak azt éreztem, hogy mindig másnak, másért élek, és lassan azt számoltam, kicsúszok-e a 30-ból – a lehetőség határidejéből.

Aztán a hajszolás, a halogatás, a másnak való céltalan élet nem volt tovább fenntartható. Kiégtem. Elvesztettem önmagam és az identitásomat, ami nem volt több mint egy üres projektmenedzseri állás napi 10 óra munkával.

Hát belevágtam. Kínkeserves CV és motivációs levélírás, éjszakai projektbányászat és álmodozás. Volt végre valami, ami igazán lelkesített. Tudtam, hogy ezt akarom. Önmagamnak, önmagamért. Hogy több lehessek, hogy beteljesítsek egy álmot.

És már nem lehetett megállítani: szakítás, költözés, kilépés. Megbánás nélkül, csak előre tekintve, hisz egy új élet vár. Ahol én is világot láthatok, nyelvet tanulhatok, kiszakadhatok ebből a rothadó jelenből.

És Milánóban végre fellélegezhettem. Letettem terheim és szép lassan újra kiteljesedtem.

És hogy mi a tanulság?

Merj bátornak lenni!

Merj kiállni az álmaidért, mert senki más nem fogja megtenni helyetted ezt a lépést önmagadért!

Én megtettem, pedig látod, sok bizonytalanságon, kétségen át vezetett az út. És borzasztóan megérte, sorsfordító élményt jelentett számomra a külföldi önkéntesség.

Most pedig önkénteskoordinátorként dolgozom azért, hogy mások is megtapasztalják az önkéntességet és ezáltal jobb emberekké váljanak. Mert mindenkinek van egy álma, ami egy kis lépéssel kezdődik.

Te mikor tettél utoljára valamit az álmaidért? És mégis mi tart vissza?

Simon Gellért
volt önkéntes

(Kép: Simon Gellért, QR52 - GVV Milano)

Kapcsolódó hírek

top
Egy emberpróbáló utazás tanulságai
Elmesélem nektek életem egyik legmeghatározóbb napját: azt, amikor kiutaztam magyar önkéntesként Lengyelországba 10 hónapra!
top
Önkéntesként Finnországban egy angol óvodában
Angyalka készítése a befagyott tavon, bogyóismeret, geoláda keresése... Ismerd meg Orsi történetét!
top
Hogyan változnak az emberi kapcsolatok a külföldi önkéntesség alatt?
Luca, Eszti és Enikő megosztják tapasztalataikat.
top
Kincsek a zsebemben: a külföldi önkéntességtől kaptam
Rögtön gimi után egy külföldi kaland? Sokat adhat! Olvasd el Luca történetét!
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó