Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Szolidaritási szerda 5. – A pályázatírás 5 lépése

Kategória: : Szolidaritási szerda
Közzétéve: 2020.04.29. 16:00
szolidaritasi_szerda_5._–_a_palyazatiras_5_lepese_4504.png

Mielőtt a terveitekkel megtölthetitek és benyújthatjátok a pályázati űrlapot, végre kell hajtanotok néhány lépést. Lássuk, mik azok!

1) Az olvasnivaló
Kezdésként olvassátok el az Európai Szolidaritási Testület Útmutatójának szolidaritási projektekre vonatkozó részét! Ebből megtudhatjátok többek között, hogy milyen elveknek kell megfelelnetek és milyen támogatásra számíthattok.
 
TIPP! Ha kérdésetek lenne a Pályázati útmutató tartalmával kapcsolatban, írjatok az esc[kukac]tpf.hu címre, és válaszolunk!
 
2) A szervezeti támogatás
A pályázat benyújtásához szükségetek van egy bejegyzett jogi személyiség (pl.: szervezet, közintézmény) támogatására, mivel a magyar jogszabályoknak megfelelően csak jogi személyiségnek lehet támogatást utalni. 
 
Bár a pályázatot nektek kell kitalálni, megírni és megvalósítani, annak benyújtása kétféleképpen történhet:
 1. Fiatalok csoportjaként benyújthatjátok ti: ekkor meg kell neveznetek egy befogadó szervezetet a pályázat csatolmányai között beadott Befogadó nyilatkozatban
 2. Egy szervezet is benyújthatja a pályázatot a csoport nevében: ekkor nem kell csatolni az említett nyilatkozatot, hiszen adott, hogy melyik szervezet segíti a munkátokat pénzügyi és/vagy adminisztrációs szempontból.

3) A regisztrációk
Ahogy a csoportról szóló részben említettük, a szolidaritási projektet megvalósító csoport tagjainak regisztrálni kell az Európai Szolidaritási Testület Portálján. Erre azért van szükség, mert itt kaphatjátok meg a Personal Registration Number (PRN) nevű azonosítót, amelyet később meg kell adnotok a pályázatotok űrlapjában – így a rendszer a nevetekhez tudja kapcsolni az adott projektet.
 
Emellett az EU Login, majd az Organisation Registration System (ORS) felületén is regisztrálni kell a csoportotoknak és/vagy a titeket támogató szervezetnek attól függően, hogy befogadó vagy pályázatot benyújtó szervezetről van szó:
 1. Ha fiatalok csoportjaként pályáztok, akkor csoportként kell regisztrálnotok az EU Loginre, majd az ORS-re. Emellett a befogadó szervezetnek is regisztrálnia kell az oldalakra, mivel így szeretheti meg azt az Organisation ID-t (szervezeti azonosítót), amit a Befogadó nyilatkozatban meg kell adnotok. 
 2. Ha a szervezet nyújtja be a pályázatot a nevetekben, akkor csak a szervezetnek kell az EU Loginra és az ORS-re regisztrálnia. 
Az EU Loginról és az ORS-ről, valamint a kötelező mellékletekről itt tudhattok meg többet.
 
Jó tudni: az ORS-re a csoport tagjainak nyilatkozatát, azaz a Group statementet is fel kell töltenetek. Ezt egyszerre több személynek kell hitelesítve aláírnia, ami a jelenlegi helyzetben nem oldható meg annyira könnyen. Van megoldás – ha személyesen nem tudjátok aláírni a nyomtatványt, írjatok nekünk az esc[kukac]tpf.hu-ra és elmondjuk az alternatívákat!
 
TIPP! A regisztrációk során ne valakinek a személyes e-mail címét adjátok meg, hanem olyat, amit a csoportotok minden tagja elér, és a titeket támogató szervezet is egy központi, szervezeti e-mail címet használjon. Így mindenki könnyen be tud lépni a felületekre, amikor szükség van rá.
 
4) A csatolandók
A pályázat megírására és benyújtására a regisztrációk után van lehetőségetek. Ezt egy online űrlapon, az ún. webformon tehetitek meg, ahol a pályázathoz csatolnotok kell néhány dokumentumot is. Az űrlapból tudjátok letölteni a Felelősségvállalási nyilatkozatot (Declaration of Honour), a többi szükséges mellékletet pedig itt találjátok. 
 
Jó tudni: a mellékeltek nagy részét hiánypótlással a pályázati határidő után is leadhatjátok. Ez alól kivétel a fent említett Felelősségvállalási nyilatkozat: ennek hiányában a pályázatot formai hiba miatt azonnal elutasítjuk. Benyújtás előtt mindenképp ellenőrizzétek le, hogy mindent kitöltöttetek és aláírtatok-e a nyilatkozatban! Fontos: ha fiatalok csoportjaként pályáztok, akkor a nyilatkozatot a csoportvezető írja alá – ha viszont szervezet nyújtja be a pályázatot a nevetekben, a szervezet hivatalos képviselőjének aláírására van szükség.
 
TIPP! Az aláírások a jelenlegi különleges helyzetben esetenként nehezen megoldhatók. Ha nem tudtok nyomtatni és szkennelni, az egy aláírást igénylő dokumentumokat az AVDH-szolgáltatás révén hitelesített elektronikus aláírással is benyújthatjátok. (A több aláírást igénylő doksik – pl.: az említett Group statement – nem hitelesíthetők az oldalon.) 
 
5) A pályázat
Végül, de nem utolsó sorban a pályázat megfogalmazása következik. Az űrlapon különböző kérdések szerepelnek a tervezett projektre és a csoportotokra vonatkozóan, ezekre az EU összes hivatalos nyelvén, tehát magyarul is válaszolhattok.
 
Van egy elv, amit írás közben mindenképp tartsatok szem előtt: az olvasók semmit sem tudnak a terveitekről, a nulláról kell elmagyaráznotok nekik azt. Lehet, hogy vannak dolgok, amik nektek evidensnek tűnnek, de a projekt bírálóinak nem lesznek azok, és ők a leadott pályázati anyag alapján döntik azt el, hogy támogatásra érdemes-e a projektterv. A pályázatban alaposan mutassátok be a csoportot és a terveiteket, azt, hogy hogyan képzelitek el a projektet és milyen eredményeket vártok tőle. A döntéseiteket is indokoljátok meg, kezdve azzal, hogy egyáltalán miért fontos az, hogy megvalósítsátok a projektet, mi a célotok. Kisregényt persze nem kell írni; a lényeg az, hogy koherens és érthető legyen a pályázat, minden szükséges információ benne legyen. 
 
Érdemes egy külsőst megkérni arra, hogy olvassa el a pályázatot, és nézze meg, hogy mindent ért-e, vannak-e további kérdései, esetleg ajánlásai, mielőtt benyújtjátok azt. Egy friss szem nemcsak azt tudja megmondani, rendesen összeállt-e a pályázat, hanem az esetleges hibákat is könnyebben észreveszi!
 
Jó tudni: a pályázatban külön rész szól a költségvetésről. Itt kell megadnotok, hogy hány havi támogatásra van szükségetek a projekt megvalósításához, valamint azt is, hogy kértek-e támogatást coach-ra vagy rendkívüli támogatást annak érdekében, hogy a projektet megvalósító csoport hátrányos helyzetű tagja(i) is részt vehessen(ek) a közös munkában.
 
TIPP! A projektetek összefoglalóját angolul is meg kell írnotok. Ügyeljetek arra, hogy ez önmagában is érthető legyen, ugyanis a támogatott projektek leírását automatikusan átteszik a központi projektgyűjteménybe, a European Solidarity Corps Projects-re. Így inspirálhattok másokat, sőt akár még az is lehet, hogy egy döntéshozónak vagy potenciális partnernek a honlapot olvasgatva tűnik fel a munkátok!
 
Kérdések, amiket érdemes körül járnotok
 • A Pályázati útmutató minden releváns részét értjük?
 • Egyeztettünk a minket támogató szervezettel? Tudjuk, hogy milyen minőségben (befogadóként vagy pályázóként) segítenek nekünk?
 • Regisztráltunk az összes szükséges felületre? És a szervezet?
 • Minden szükséges mellékletet le- és kitöltöttünk? A Felelősségvállalási nyilatkozat hiánytalan? Aláírta az arra jogosult személy?
 • Minden érthető a pályázatban? Az összes releváns részletet leírtuk? 
 • Van valaki, aki átolvassa a pályázatunkat benyújtás előtt, és visszajelez, hogy minden világos-e számára külső olvasóként?
 • Alaposan végig gondoltunk és megindokoltuk, mire kérünk támogatást?

Izgultok a május 7-i pályázatbenyújtási határidő miatt? Ne féljetek! Jövő héten összefoglaljuk, miket érdemes duplán lecsekkolnotok a pályázat benyújtása előtt!

Olvassátok el a Szolidaritási szerda cikksorozat összes részét!

1. A szolidaritási projektek alapjai
2. 3 kérdés a célotokról
3. 5 tanács a sikeres projekthez
4. 3+1 tipp a csapatmunkához
5. A pályázatírás 5 lépése
6. 7 dolog, amin elcsúszhat a pályázat
7. Mi történik a pályázat benyújtása után?
8. 5+1 kérdés a hatékony kommunikációhoz
9. 7 tanács a sikeres beszámoláshoz

Ha kérdés merülne fel vagy szeretnétek még egy témáról többet megtudni, írjatok a Facebook oldalunkon!

 

Kapcsolódó hírek

top
Változik az önkéntesek biztosításra való regisztrálásának menete
A CIGNA a Mobility Tool+ rendszerén keresztül, automatikusan kapja meg a résztvevő adatait.
top
Elindult az új Szolidaritási Testület honlap!
A program 2021-2027 közötti szakaszának információi új oldalunkon olvashatók.
top
Pár kattintásra az ifjúságbarát önkormányzattól!
Események és eszközök a fiatalok aktív társadalmi részvételéért.
top
Ifjúsági stratégiákat mutat be a SALTO-Youth
Olyan témákat feldolgozva, mint a társadalmi befogadás, az európai képzési stratégia vagy az ifjúsági részvétel.
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó