Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Szolidaritási szerda 2. – 3 kérdés a célotokról

Kategória: : Szolidaritási szerda
Közzétéve: 2020.04.08. 15:42
szolidaritasi_szerda_2._–_3_kerdes_a_celotokrol_9815.png

A szolidaritási projektek központi eleme az, hogy a megvalósítók valamilyen pozitív változást szeretnének elhozni a helyi közösség életébe. A cél eléggé „alapnak” tűnhet, azonban érdemes végiggondolni néhány kérdést még a pályázat beadása előtt.

Kihívásokat, javításra szoruló dolgokat könnyen észrevesz az ember. Például sokakat idegesíthet, hogyha a kutyasétáltatás nyomai a járdán maradnak vagy cigicsikkek sokasodnak az buszmegállóban, azonban ez önmagában nem feltétlenül elég egy szolidaritási projekt megvalósításához. Ahhoz, hogy a projekt működésképes legyen, alapvetően három szempontból kell megvizsgálnotok azt a kihívást, azt a célt, amit a projektetek később képviselni fog.
 
1. A célotok fontos a helyi közösségnek vagy a közösség egy részének? 
A szolidaritási projektnek ahhoz a közösséghez kell kapcsolódnia, amelyben éltek, bár foglalkozhattok regionális vagy akár országos kihívással is. A helyi közösségnek legalább egy csoportjára hatással kell lennetek, ezt nevezzük a projekt célcsoportjának. A célcsoportotokat különböző szempontok alapján határozhatjátok meg. Ez lehet többek között földrajzi (pl.: egy kis falu lakosai), korosztály szerinti (pl.: a 14-18 éves kamaszok) vagy érdeklődés szerinti (pl.: a helyi deszkások) felosztás is, de akár valamelyik helyi marginalizált csoportnak (pl.: a helyi autistáknak) is szólhat a projekt. 
 
A célcsoport pontos meghatározása nélkül nem lehet felmérni annak az igényeit, ami viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy alátámasszátok a projekt szükségességét (és megkapjátok a megvalósításához a támogatást). Ezért fontos kideríteni, hogy az a problémakör, amellyel a projekt során foglalkoznátok, tényleg érdekli-e őket. Ehhez csinálhattok egy formális felmérést, de akár informális úton is hírt kaphattok erről a szükségletről, amikor beszélgettek a célcsoport néhány tagjával, és kiderül például, hogy a deszkásoknak kéne egy közösségi tér, ahol úgy gyakorolhatnak, hogy nem zavarnak másokat.
 
TIPP! Az igényeket felmérhetitek egy online kérdőív (pl.: Google forms) révén vagy akár beszélgetés során, videóchaten is. 
 
2. A célotok beleillik a Testület értékrendszerébe?
A szolidaritási projektek az Európai Szolidaritási Testület támogatásával valósulhatnak meg, így nem csak helyi kihívásokra kell reagálniuk, valamilyen európai értékhez is kapcsolódniuk kell. 
 
Csak hogy a fenti példánál maradjunk, hiába fontos a deszkásoknak egy közösségi terület kialakítása, nem mindegy, hogy milyen formát ölt az a tér. Nem lehet például kocsma, ezt ugyanis nem támogatná a Testület, mivel az alkohol terjesztése nem felel meg az európai értékeknek. Viszont egy olyan biztonságos közösségi tér kialakítása, ahol gyakorolhatják a deszkázást és megtaníthatják azt másoknak is, már illeszkedik az európai értékekhez. Egy ilyen terület amellett, hogy a deszkás közösség építését lehetővé teszi, lehetőséget ad arra is, hogy mások is megismerjék a szubkultúrát, ráadásul biztosítja, hogy a deszkások a saját, külön területükön gyakoroljanak, és ne a helyi lakosokat veszélyeztessék a járdán. 
 
TIPP! Ha szeretnétek többet megtudni a Testület értékrendszeréről, olvassátok el ezt az oldalt vagy a Pályázati útmutatót, amit magyarul ITT érhettek el!
 
 
3. A célotok fontos számotokra annyira, hogy hónapokon vagy akár egy éven át foglalkozzatok vele?
Nemcsak az a számít, hogy a helyi közösség szükségleteire reagáljatok és egyfajta európai értéket domborítsatok ki a projekt során, hanem az is, hogy a szívügyeteknek érezzétek azt. Lehet egy cél bármilyen jó vagy nemes, ha nem izgat titeket, nem vagy csak nyögvenyelősen fogjátok azt megvalósítani. A cél kiválasztásakor mindenképpen hallgassatok a szívetekre is!
 
TIPP! Szánjatok arra egy-két órát, hogy megbeszéljétek és összeírjátok, kit mi és miért motivál. Ehhez számítógépen jó felület lehet az IdeaBoardz, ahol különböző elrendezésben jegyzeteket gyűjthettek a témában, vagy az olyan online mind mapping eszközök, mint a Bubbl.us vagy a MindMeister. A végeredményt valamilyen formátumban mentsétek le, mert később, a pályázat írása vagy projekt megvalósítása közben érdemes és érdekes lesz újra elővenni!
 
Kérdések, amiket érdemes körül járnotok
  • Milyen kihívásokat, problémákat, jelenségeket látunk a közösségünkben?
  • A közösség tagjai is problémaként vagy kihívásként élik azt meg?
  • Pontosan kik élik meg annak? (Kik alkotják az elsődleges célcsoportot?) Hogyan tudnánk segíteni nekik?
  • A téma, amivel foglalkozni szeretnénk, az európai értékek szintjén is megjelenik?
  • Miért érdekel miket ez projekt, miért szeretnénk azt megvalósítani?
  • Mi fog minket motiválni hónapokkal később is?
  • Miért fontos nekünk ez a téma? Hogyan kötődünk hozzá? Miért épp mi foglalkozunk ezzel?
 

Kapcsolódó hírek

top
Változik az önkéntesek biztosításra való regisztrálásának menete
A CIGNA a Mobility Tool+ rendszerén keresztül, automatikusan kapja meg a résztvevő adatait.
top
Elindult az új Szolidaritási Testület honlap!
A program 2021-2027 közötti szakaszának információi új oldalunkon olvashatók.
top
Pár kattintásra az ifjúságbarát önkormányzattól!
Események és eszközök a fiatalok aktív társadalmi részvételéért.
top
Ifjúsági stratégiákat mutat be a SALTO-Youth
Olyan témákat feldolgozva, mint a társadalmi befogadás, az európai képzési stratégia vagy az ifjúsági részvétel.
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó