Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Az Európai Szolidaritási Testület résztvevői a koronavírus ellen

Kategória: : Általános
Közzétéve: 2020.06.08. 10:24
az_europai_szolidaritasi_testulet_resztvevoi_a_koronavirus_ellen_5430.png

Ebben az időszakban a legapróbb segítség is sokat számít. A Testület résztvevőinek életét felborította a koronavírus, de így is megtalálják arra a módot, hogy segítsenek másoknak.

Legyen szó bevásárlásról, maszkvarrásról vagy az online oktatás segítéséről, a Testület önkéntesei eltökélten támogatják azokat, akiknek segítségre van szükségük.

Külföldi példák

A horvát Circles szervezet például az idősek támogatását tűzte ki céljául: önkéntesei a bevásárolnak a hely időseknek, hogy ez a veszélyeztetett korosztály minél kevesebb időt töltsön az otthonán kívül. A lengyel Caritas önkéntesei ételcsomagokat állítanak össze az időseknek, a CampoSfera alapítvány résztvevői pedig a székhelyéül szolgáló kis falu időseinek bevásárlását oldják meg.

A román Nevo Parudimos szervezet önkéntesei maszkokat varrnak és osztanak szét azoknak, akik nem engedhetik meg, hogy vegyenek maguknak, ehhez 5000 maszkra elég alapanyagot vettek és a helyiek varrógépjeit kérték kölcsön. A lengyel Tratwa Associacion önkéntesei pedig a Wroclaw-ban található kórházakat támogatják azzal, hogy védőmaszkokat és sisakokat készítenek.

Hollandiában a fiatalok Fresh Table nevű szolidaritási projektjükkel vették fel a harcot a Covd-19 kihívásaival: egészséges ételeket juttatnak el elérhető áron Breda és Rotterdam lakosainak online rendelések alapján.

Az online kezdeményezések száma is megnőtt. A finn Y-line nevű szolidaritási projekt megvalósítói például vezetett online beszélgetéseket szerveznek azoknak, akik egyedül érzik magukat ebben a nehéz és gyakran izolált helyzetben. A román ACTOR szervezet önkéntesei pedig 3-12 éves gyerekeknek tartanak oktató jellegű online alkalmakat.

Up-date: ha szeretnéd megsimerni a külföldi projektek mögötti önkénteseket, kattintsd ide, és olvasd el az Európai Bizottság angol  bemutatóját!

A magyarok sem maradnak ki

A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ önkéntesei például szintén a helyi idősek mindennapjait könnyítik meg azzal, hogy a Gondoskodó Szolgálat Kecskemét keretein belül bevásárolnak nekik. Az Európai Ifjúsága Egyesület önkéntesei online tandem partnerek lettek: a hazánkban lévő külföldiek angolra vagy németre tanítják a külföldön maradt magyarokat, akik cserébe őket magyarra. Szintén az egyesület önkéntese az osztrák Stefanie is, aki a koronavírus miatt nem járhat be abba a kéttannyelvű óvodába, ahol ezelőtt a kicsikkel foglalkozott – ezért készített nekik egy aranyos videót, amelyben A kis hableány történetét meséli el németül.

Van olyan fiatal is, aki hivatalosan már befejezte az önkéntes projektjét, azonban a korlátozások miatt Magyarországon ragadt. Ő Sinan, aki ebben a helyzetben is fogadó szervezete, a Menedékház Alapítvány mindennapjait segíti: hajléktalanoknak vásárol be és gyerekeknek tart foglalkozásokat. Ha szeretnél többet megtudni a történetéről, kattints ide!

Szolidaritási Testület projekt keretein belül te is támogatsz másokat ebben az időszakban? Írd meg nekünk történeted az agnes.hargitai{kukac}tpf.hu e-mail címre és megosztjuk!

Szeretnél még hasonló történetekről hallani? Kövesd Facebook oldalunkat!

Forrás a külföldi példákhoz
Fotó: Menedékház Alapítvány

Kapcsolódó hírek

top
Változik az önkéntesek biztosításra való regisztrálásának menete
A CIGNA a Mobility Tool+ rendszerén keresztül, automatikusan kapja meg a résztvevő adatait.
top
Elindult az új Erasmus+ honlap!
Örömmel jelentjük be, hogy a Tempus Közalapítvány új Erasmus+ honlapja elérhető az erasmusplusz.hu címen
top
Elindult az új Szolidaritási Testület honlap!
A program 2021-2027 közötti szakaszának információi új oldalunkon olvashatók.
top
Elindult az Eurodesk Hungary Instagram!
A magyar Eurodesk elindítja saját Instagram profilját. Az oldalon külföldi lehetőségekről, izgalmas sztorikról és hazai ifjúsági szervezetekről hallhatsz.
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó