Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Tuning In: Learning in Youth Work

Helyszín:Oslo, Norvégia
Képzés (-tól -ig) 2022.11.01. - 2022.11.06.

Írta: Király László

2022 november első hetében több, mint két tucat ifjúsággal foglalkozó szakember jött össze Norvégia fővárosában az Erasmus+ / Tuning In: Learning in Youth Work tréning keretében. Ennek helyszínéül egy olyan ifjúsági szálló (Haraldsheim Youth Hostel) szolgált, amely tényleg hamisítatlan multikulturális környezetet teremtett Európán túli kontextusban is.

A nevezett képzés célja az volt, hogy erősítse az egyes szakemberek különféle kompetenciáit a fiatalok tanulásának elősegítésében az ifjúsági munka területén. Ennek keretében a résztvevők feltárták és megosztották egymással a tanulásban rejlő lehetőségeket és esetleges nehézségeket (különösen az egyéni és a csoportos eszközökről), szakmai és személyes önreflexiót gyakorolhattak, valamint fejlesztették gyakorlati készségeiket annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban ösztönözzék és támogathassák a fiatalokat a tanulási folyamat során. Szakmai látogatás keretében a Popsenteret oslói könnyűzenei múzeum biztosított teret ahhoz, hogy a résztvevők saját „zenei album” készítése (stúdiófelvétel, lemezborító-tervezés) közben személyesen tapasztalhassák meg és értékelhessék ki a múzeum- és zenepedagógia által biztosított különféle lehetőségeket az ifjúsági munkához.

A trénerek (facilitátorok) kimagasló szakmai felkészültsége jelentett garanciát arra, hogy a képzés céljai nagymértékben megvalósulhassanak, így számos új technikát ismerhettünk meg. (Külön örömmel töltött el, hogy az egyik tréner, Árvai Mara szintén magyar volt.) Logisztikai szempontból dicséretes, hogy a képzés helyszínét a reptérről egyszerűen, közvetlen buszjárattal is meg lehetett közelíteni, valamint a belváros ugyancsak könnyen elérhető távolságra volt. Ennek köszönhetően esténként, illetve az érkezés/távozás napján lehetőség volt városnézésre. A szállás (egyszemélyes apartmanok saját fürdőszobával) és az ellátás (háromszori étkezés) minősége szintén említésre méltó. Egyetlen kritikaként/javaslatként merülhet fel, hogy a képzés témájához illeszkedően nem került sor a program keretében egy olyan helyi szervezet meglátogatására, ahol helyi jó gyakorlatokat ismerhettek volna meg a résztvevők.

Bízom benne, hogy a tréning során megszerzett ismereteimmel elősegíthetem a küldő szervezetem szakmai munkáját az ifjúsági projektek hatékonyabb megvalósulását illetően, valamint jövőbeli együttműködéseihez (projektjeihez) ugyancsak sikerül partneri lehetőségeket találni a résztvevők köréből.

Képek

Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó