Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Adventure Europe

Helyszín:Sabaudia, Olaszország
Képzés (-tól -ig) 2022.10.02. - 2023.04.02.

Írta: Darvas Péter

Ifjúságsegítőként közvetlenül dolgozom, elsősorban a kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalokkal a 13-18 éves korosztályból. Tréneri eszköztáramat akartam bővíteni kalandterápiás eszközökkel, mivel ellátási területünk természeti adottságai különösen alkalmasak az outdoor tevékenységekre. Emiatt jelentkeztem az "Adventure Europe" tréningre, amit az olasz, a német és a flamand nemzeti ügynökségek közösen szerveztek és helyszíne az olaszországi Circeo Nemzeti Park területe volt.  A programon 25 fő vett részt, Magyarországról egyedül én voltam jelen.

A program egyből egy kaland-elemmel nyitott: a találkozó a megérkezés délutánján Sabaudia kisváros egyik kávézójában volt, ahonnan rövid sétát követően mindannyian egy közös sárkányhajóba szálltunk, és vízi úton közelítettük meg a szállásunkat. A szállás gyönyörű helyen, egy belső tó partján, kis házakból álló üdülőközpontban volt, amit a tréning idején kizárólag mi használtunk.
A tréning első délelőttje a keretezést szolgálta, délután pedig kerékpárokkal értük el a nemzeti parkot, ahol outdoor gyakorlatokat végeztünk két csoportban, majd ezeket dolgoztuk fel egyénileg és csoportban. A következő két nap egy izgalmas és színes kalandtúrával telt, gyönyörű természeti és épített környezetben, amit a két csapat önállóan teljesített. Ezt is egy feldolgozó nap követte, ahol elemeztük az átélteket és reflektáltunk az élményekre, amit egyénileg és egy csapat tagjaként tapasztaltunk meg, majd egy metareflektív folyamatban összekapcsoltuk az élményeket a tapasztalati tanulás elméleteivel. Az utolsó munkanapunk az Erasmus+ finanszírozási lehetőségekről, hálózatépítésről, közös projektek megalapozásáról szólt. A tréning egy nagyon megindító záró gyakorlattal fejeződött be.
Az októberi tréning csak a kezdő mérföldköve volt egy legalább fél éves együttműködésnek. A következő 5 hónapban havi egy online coaching ülésen veszünk részt és dolgozunk közösen a munkakapcsolat elmélyítésén, majd a hatodik hónapban újból találkozunk személyesen is egy, az együttműködést konszolidáló műhelymunkán, ahol kidolgozzuk a további együttműködés részleteit.

A tréning segített abban, hogy tisztázzam saját szerepemet ifjúságsegítőként és saját élményen keresztül erősített meg, hogy feladatkörömben és célcsoportomnál a kalandterápiás és outdoor megközelítések semmivel sem pótolhatók. Abban is támogatott a tréning, hogy eddigi tapasztalataimat egy kiforrott elméleti keretbe tudjam illeszteni. Szándékom, hogy munkatársaimnak a tanultak alapján 1 napos outdoor műhelymunkát szervezzek, ahol a módszertannal való ismerkedésen túl értékeljük a gyakorlati alkalmazhatóság lehetőségeit is.

Képek

Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó