Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

OMG. Youth at the Museums

Helyszín:Spanyolország, Cantabria, Valencia and Madrid
Képzés (-tól -ig) 2019.10.16. - 2019.10.21.

A már második alkalommal megrendezett OMG! (Other Museums Generation!) 2019 Youth at the Museums képzés egy időben több spanyol városban zajlott.

A szakmai tréningre az Erasmus+ program támogatásával Európa különböző országaiból érkeztek résztvevők, szakemberek, valamint több helyi szervezet és intézmény is részt vett benne. A madridi csapat tagjaként öt szuper intenzív napot töltöttünk együtt litván, finn, magyar, bolgár, spanyol, olasz és portugál szakemberekkel. Szicíliai és spanyol tréning vezetőinkkel együtt egy valamivel több mint húsz fős csapattal dolgoztunk a tréning ideje alatt. 

Az első napon mindenki izgatottan várta a bemutatkozásokat, az ismerkedést a programmal. Már ez első találkozás alkalmával lehetőséget és játékos eszközöket kaptunk arra, hogy gyorsan és könnyeden, az esetleges gátlások felszabadításával tudjunk megismerkedni egymással. Az első közös ebédet követően a hotel rendezvénytermén kívül a környéken is sétáltunk egy jót, ahol a szabadban is részesei lehettünk egy kis bemelegítő programnak. Innentől kezdve szinte elválaszthatatlanok voltunk egymástól. Pedig sokfélék voltunk, különböző intézményekből érkeztünk és tapasztalat tekintetében is színes volt a csapat. Múzeumi tanulmányokat folytató egyetemi hallgatótól a több tíz éves szakmai tapasztalattal rendelkező kurátorig több korosztály is képviseltette magát. Így nagyon jó volt megtapasztalni a különböző nézőpontok, preferenciák és célok találkozását, a különféle szellemi erőforrások egyesítését.

A következő négy napban reggeltől estig együtt dolgoztunk a tréning vezetőink instrukciói alapján, elsősorban csapatban, időnként egy-egy téma egyéni feldolgozásán keresztül. De a megosztás és közös megvitatás sose maradt el. A múzeum és a fiatal generációk témáját a helyzet felmérésén és vizsgálatán, a tapasztalatok megosztásán túl új ötletek felvetésével és megvitatásával, elemzésével dolgoztuk föl. Ehhez a saját tapasztalatainkon kívül madridi intézmények és szakamberek, közös projektek eredményeit és módszereit is megismerhettük.

Volt lehetőségünk a Museo Nacional de Artes Decorativas szakembereit fogadni a tréning helyszínén, valamint ellátogattunk a Museo Arqueológico Nacional, a Museo del Traje de Madrid, a Museo del Romanticismo, Museo Nacional de Antropología egy-egy, a csoportunk érdeklődésének megfelelő programjára és személyesen találkoztunk az intézmények munkatársaival. Sokféle speciális projektet ismerhettünk meg, amelyeket kifejezetten a fiatal közönség számára és/vagy az ő bevonásukkal valósítottak meg. Madrid mellett Toledóba is ellátogattunk, ahol a Museo del Greco két speciális projektjét ismerhettük meg, melyek szintén a helyi fiatalok bevonását célozták meg.

Minden közösen eltöltött nap intenzív munkára, sok-sok hasznos élményre, rengeteg jó ötlet születésére adott lehetőséget. Egyrészt sokat tanultunk egymástól, másrészt lehetőségünk nyílt később megvalósítható projekt ötletek megalapozására, vagy meglévők tovább gondolására. Örülök, hogy ilyen színes és változatos programon vehettem részt és sok olyan szakembert ismerhettem meg, akikkel közösen tudunk tovább gondolkodni a fiatal generációk és a múzeumok együttműködésén, a fiatalok múzeumi bevonásán.

 

Képek

Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó