Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

OMG. Youth at the Museums

Helyszín:Spanyolország, Cantabria, Valencia and Madrid
Képzés (-tól -ig) 2019.10.16. - 2019.10.21.

Életem eddigi egyik legcsodálatosabb projektjén vehettem részt októberben, Valenciában, ahol több, mint 10 országból származó múzeumi dolgozóval és pedagógussal tanulhattam és gondolkodhattam együtt arról, hogy hogyan lehetne vonzóbbá tenni a múzeumok világát a fiatalok számára.

Leendő tanárként és múzeumi tárlatvezetőként úgy éreztem, hogy jobb projektet nem is találhattak volna ki számomra, mivel mind a múzeumok területén, mind az oktatásban aktívan tevékenykedek. Azért jelentkeztem a képzésre, mert én is érzékelem azt a problémát, hogy a fiatalokat maguktól igen ritkán látogatnak el a múzeumokba. Szerintem nagyon fontos lenne, hogy a múzeumok által nyújtott kultúrát is átadjuk a fiataloknak, és felkeltsük az érdeklődésüket a téma iránt.

A projektet vezető facilitátorok nagyon lelkesek és képzettek voltak. A sok ráhangoló játékkal befogadó, nyugodt, és vidám környezetet teremtettek a tanuláshoz. Délelőtt és délután is voltak foglalkozások, ahol együtt gondolkodhattunk a projekt témájáról. Mindezt elképesztő kreatívan, színes filcekkel, plakátokkal, vizuális segédanyagokkal, projektorral tettük, ami a mi kreativitásunknak is teret adott. Figyelembe vették azt is, hogy mindenki más módon szereti kifejezni magát, így voltak nagycsoportos és kiscsoportos beszélgetések is.

A foglalkozások nem csak egy teremben voltak, hanem elmentünk a valenciai kerámiamúzeumba is meghallgatni az ott dolgozó emberek véleményét a témáról, és bemutatták nekünk, hogy a gyakorlatban ők hogyan próbálják integrálni a fiatalokat a múzeumba. Ugyanezt megtettük Cartagenában is egy múzeumban, majd várost nézni is maradt időnk. Az egyik kedvenc tevékenységem az volt, amikor Valenciában interjút kellett készíteni az utcán fiatalokkal, megkérdezvén tőlük, hogy mi tehetné számukra vonzóbbá a múzeumok világát.

Szerencsére adódott alkalmunk megnézni Valencia és Cartagena városát is. Lenyűgözött mindkét helynek a szépsége, gasztronómiája és kultúrája is. Különösen szép volt, hogy ezt a többiekkel együtt fedezhettem fel, kiváló társaságban.

Összefoglalva, nagyon hasznos és érdekes projekt volt, amin részt vettem. Nagyon szimpatikus társaságnak lehettem a része, és egy számomra igen fontos témáról bővíthettem a tudásomat. A jövőben ezt a tudást szeretném továbbadni a múzeumban dolgozó kollégáimnak, illetve majd amikor tanárként fogok dolgozni, az adott iskolában is szerveznék eseményeket, amik összekötnék a fiatalokat a múzeumokkal.

Képek

Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó