Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

OMG. Youth at the Museums

Helyszín:Spanyolország, Cantabria, Valencia and Madrid
Képzés (-tól -ig) 2019.10.16. - 2019.10.21.

Muzeológusként azt tapasztalom, hogy kiállításaink és programjaink látogatói a középkorú és az idős korosztályokból kerülnek ki. Ugyanakkor fontosnak tartom – kollégáimmal együtt, – hogy a fiatalokat is bevonzzuk a múzeumba. Ennek célja egyrészt, hogy kiállításainkon keresztül megvalósulhasson a tudásátadás, másrészt pedig, hogy legyen utánpótlása egyre idősödő látogatói körünknek. E cél – főként iskolán kívüli – elérése azonban nem könnyű feladat (s amint ez a szeminárium során kiderült, nem csak egy vidéki múzeum számára, de egy fővárosi, sőt Európa más részében elhelyezkedő bármekkora méretű és tematikájú közgyűjtemény számára sem).

A szemináriumban jó lehetőséget láttam arra, hogy e probléma megoldásához és célunk eléréséhez új módszereket, ismereteket sajátíthassak el, megismerjem más múzeumok és szervezetek stratégiáit, jó gyakorlatait. További fontos motiváció volt, hogy nemzetközi kapcsolatrendszeremet bővítsem, valamint idegen nyelvi készségeimet fejlesszem. 

A szeminárium során egyrészt sok nem-formális/játékos oktatási módszert ismerhettem meg és próbálhattam ki a gyakorlatban, másrészt a közös elemzések közelebb vittek a probléma átfogóbb megértéséhez, harmadrészt a szemináriumon résztvevő kollégák bemutatóin és a partner intézmények programjain keresztül új ötletek fogalmazódtak meg bennem, melyek kollégáimmal való közös kidolgozása után már lépéseket tehetünk célunk elérése érdekében. 

Ahhoz, hogy a megszerzett ismeretek sikeresen alkalmazhatóak legyenek, kollégáimmal is meg kell osztanom az új szemléletmódokat és módszereket, ezért egy workshopot fogok szervezni számukra. A következő lépés, hogy közösen kidolgozzunk egy stratégiát, melynek az új programok mellett része kell, legyen egy, a fiatalok motivációira, igényeire vonatkozó felmérés, valamint a kapcsolatfelvétel a helyi és környékbeli ifjúsági szervezetekkel. A szeminárium során láthatóvá vált, hogy a közösségi média (facebook, Instagram) megkerülhetetlen, de fontos az egyes csatornák megfelelő nyelvi és vizuális használata a sikerhez.   

A program nagyon intenzív volt, folyamatos együttműködésre, közös gondolkodásra, csapatmunkára épült, mely a témán túl is hasznos (és később is alkalmazható) tapasztalatot jelent számomra. Habár a felvetett kérdés konkrét megválaszolásáig nem jutottunk el a sok szempontú vizsgálat és elemzés után sem, fontos támpontok kerültek felszínre. A programot jól felkészült trénerek vezették, akik rugalmasan fogadták a csoport igényeit. A legnagyobb hasznot számomra a kollégáktól látott sok inspiráló, jó példa jelentette, de fontos tapasztalat volt ezek mellett az egy-két elhibázott kísérlet is. A képzésen való részvétel sok szempontból (jó és rossz értelemben is) kimozdított a komfortzónámból.

 

Képek

Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó