Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

OMG. Youth at the Museums

Helyszín:Spanyolország, Cantabria, Valencia and Madrid
Képzés (-tól -ig) 2019.10.16. - 2019.10.21.

Magyarországról többed magammal vettem részt ezen a képzésen, mely egy időben, de párhuzamosan három helyszínen zajlott Spanyolország különböző tartományaiban.

Célom az volt, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum képviseletében átfogó képet kapjak az Erasmus+ program múzeumpedagógiai tréningje keretében Stratégiai Partnerségek” ötleteket kapjak a fiatal generáció múzeumokba való bevonásáról; illetve nemzetközi együttműködési lehetőségekről, és megismerjek hozzám hasonló szakembereket, akikkel a jövőben közös projekteket kezdeményezhetünk. Számos, már meglévő projektötlethez is partnereket kerestem. Ezen utóbbi elvárások maradéktalanul teljesültek a Valenciában töltött öt nap során.          

A tréning szerda este kezdődött ismerkedéssel, és a céljaink megfogalmazásával. A képzés mindvégig intenzív volt, reggel 9.30-tól este 18 vagy 19 óráig rengeteg információval és feladattal zajlott, de a szervezők tapasztalatának és lelkesedésének köszönhetően szinte végig fenn tudták tartani figyelmünket. Non-formális módszerek (pármunka, szituációs gyakorlatok, kvízek, bemutatók stb.) segítségével haladtunk a képzés anyagában az általános tudnivalóktól a kisebb részletek felé. 

A tréningen minden korosztály képviseltette magát (20-62 éves korig), és mindenki jó angol nyelvtudással és erős motivációval rendelkezett. Szervezeteink, akárcsak mi, sokfélék voltak (múzeumok, iskolák, NGO-k, állami intézmények, nem formális csoportok stb.). 

Két spanyol múzeum munkájába is betekinthettünk röviden, az egyik egy kerámia múzeum volt Valenciában, a másik pedig vízalatti régészettel foglalkozott Cartagenában. A tréning apropóját egyébként az is adta, hogy Spanyolországban az adott hétre esett a múzeumok összehangolt kampánya a fiatalok bevonására; erre láthattunk jó és kevésbé jó példákat.

A tréning nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a jövőben a múzeumokra és a fiatalokra jobban fókuszáló Erasmus+ projekteket hajtsunk majd végre. A szervezetek és a résztvevők között olyan kapcsolatok alakultak ki, amelyekre nyugodtan alapozhatunk jövőbeni partnerségeket. A saját projektötletemhez is kaptam további ötleteket, és lehetséges partnereket is találtam.

A tapasztalataimat és a felépített kapcsolataimat meg fogom osztani a munkatársaimmal egy beszámoló keretében, bár elsősorban természetesen a pályázatírás területén hasznosíthatom majd, elsősorban szakmai műhelyek segítségével. A hasonló tréningeket ajánlom mindenkinek, aki szeretne Erasmus+ ifjúsági projekteket elindítani!

Képek

Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó