Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Önkéntes leszek


 

Hogyan lehetsz Erasmus+ önkéntes? 

Lépésről lépésre

 
1. lépés – Tájékozódj!
 
Gondold át, hogy miért szeretnél önkéntes lenni! Tájékozódj régi önkéntesektől! Ellenőrizd, hogy megfelelsz-e a részvételi feltételeknek!
 
Mi nem önkéntesség az Európai Szolidaritási Testület keretein belül?
Például ezek nem: az alkalomszerű részmunkaidős önkéntes tevékenység; vállalkozásnál töltött szakmai gyakorlat; a fizetett állás - az önkéntes tevékenység nem helyettesíthet fizetett munkaköröket; a szabadidős vagy turisztikai tevékenység; a nyelvtanfolyam; az olcsó munkaerő kihasználása; a külföldön töltött tanulmányi vagy szakképzési időszak.
 
Ki vehet részt az önkéntes programban?
 
Minden 18 és 30 év közötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező fiatal.
 
 
 
2. lépés – Regisztrálj a Portálon!

A programban való részvételhez létre kell hoznod a profilodat az Európai Szolidaritási Testület adatbázisában, ahol ezután tudsz projekteket keresni illetve szervezetek is tudnak neked felkínálni projekteket. Ez a felület a European Youth Portal felület részeként működik, így nulladik lépésként amennyiben még nincs ott regisztrációd ott kel létrehoznod egy bejelentkezést. Ezt követően tudsz majd az Európai Szolidaritási Testület felületén regisztrálni. 

 
 
3. lépés – Találd meg a neked megfelelő projektet és fogadó szervezetet!
 

Az Eurpópai Szolidaritási Testület portálján, mint regisztrált tag különböző szempontok szerint kereshetsz projekteket (ország / város / téma). Ha megtaláltad a neked tetszőt a portálon keresztül fel tudod venni a kapcsolatot a szervezettel (fogadó vagy támogató szervezet). Érdemes a profilodat minél jobban és tudatosabban felépíteni, mert ezen keresztül találkoznak majd veled elsőként a szervezetek. 

 
A legtöbb támogató vagy fogadó szervezet az önkéntes kiválasztása előtt előzetesen (telefon, Skype, Hangouts stb.) meggyőződik arról, hogy a jelentkező mennyire azonosul az önkéntesség gondolatával és hogy mennyire elkötelezett egy rövidebb vagy hosszabb távú önkéntes szolgálat mellett.
 
 
 
4. lépés – Légy türelmes! (a szervezet pályázatot ír, és a pályázati eredményre vár)
 

Ha a felek (küldő, fogadó szervezet és az önkéntes) megállapodtak a részletekben és minden kérdést tisztáztak (leendő önkéntesként kérdezz rá fontos részletekre – hol fogsz lakni, ki lesz a mentorod, heti hányszor lesz nyelvórád, stb.), benyújtják pályázatukat egyikük Nemzeti Irodájához. NEM az önkéntes készíti el és nyújtja be a pályázatot, hanem az őt fogadó / küldő civil szervezet (akkreditált szervezet). Ebben az esetben figyelembe kell venni, hogy a pályázat elbírálása és az elindítása 4-5 hónapot vesz igénybe illetve a pályázat nem biztos, hogy támogatást kap, így a kiutazás nem garantált.

Előfordulhat az is, hogy egy meglevő (már pályázati támogatást kapott) szabad önkéntes lehetőségre jelentkezel, akkor a projekt kialakításba nincs lehetőséged részt venni, de a kiutazás biztos.

 
 
 
5. lépés – Az önkéntesség
 
Sok sikert, vagyis jó önkénteskedést!
 
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó