ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Megvalósítás


Alapokmány

Azoknak a szervezeteknek, akik az Európai Szolidaritási Testületben szeretnének projektet megvalósítani, be kell tartaniuk az ITT elérhető alapokmányban foglaltakat.

 

Placement Administration and Support System (PASS)

A megfelelő tevékenységtípusra (önkéntesség, foglalkoztatás) és funkcióra (támogató, fogadó) vonatkozó Quality Label megszerzését követően a szervezetek elérést kapnak a Placement Administration and Support System (PASS) felülethez, ahol lehetőségük van a (csak tervezett vagy már támogatott) projektjüket promotálni, illetve résztvevőket keresni az Európai Szolidaritási Testület portálján regisztrált fiatalok között.

A felület elérhető ITT.

Használatához útmutató elérhető ITT

A projekt minőségének biztosítása:

A projekt megvalósítás során az Európai Bizottság az alábbiakat biztosítja a szervezeteken keresztül a résztvevők számára:

 • Felkészítő Info kit résztvevő fiataloknak (angol): a fiatalokat segíti a felkészülésben, általános képet ad a Testület rendszeréről. 
 • Általános Online Képzés: a fiataloknak segít a felkészülésben a projekt megkezdése előtt.
 • Online Nyelvi Támogatás: a szolgálatukhoz szükséges nyelvet tudják a fiatalok fejleszteni ezen a felületen. Az itt elérhető szintfelmérő minden résztvevő számára elérhető, kitöltése javasolt. A kurzus azok számára érhető el, akiknek ezt a pályázat beadásakor megigényelték.
 • Tréningek: a nemzeti iroda szervezi a résztvevő fiatalok számára szolgálatuk idejének megfelelően:
 • Megérkezés utáni 5 napos képzés, amelyre meghívást kap minden fiatal, aki 2 hónapnál hosszabb projektben vesz részt. Fő célja, hogy segítse a résztvevő fiatalokat a fogadó ország kultúrájába való adaptálódásban, illetve felkészítse őket az Európai Szolidaritási Testületben való aktív részvételre, jogaikra és kötelezettségeikre.
 • Félidős értékelő találkozó, amelynek 4 napjára meghívást kap minden fiatal, aki 6 hónapnál hosszabb projektben vesz részt. Fő célja, hogy segítse az fiatalt reflektálni az átélt tapasztalatokra, tudatosítsa a tanulási folyamatot és a fejlődését.

Ezen felül része minden Európai Szolidaritási Testület keretei között megvalósuló projektnek: a kiutazás előtti tréning, amelynek megvalósítása a résztvevő szervezetek feladata, valamint az évente megrendezésre kerülő országos eseményen való részvétel a szolgálatuk befejeztével a küldő országukban.

 • Mentorálás: ennek biztosítása a pályázó szervezet kötelessége. Célja a fiatalok támogatása a tanulási folyamatukban és személyes fejlődésükben a projekt során. Kapcsolódó részletek a pályázati útmutatóban. A magyar nemzeti iroda képzéseket is biztosít mentorok számára, amelyről érdeklődni lehet az esc@tpf.hu email címen.
 • Biztosítás: A program minden résztvevője számára, akik nemzetközi projektben vesznek részt kötelezően rendelkezniük kell Európai Egészségügyi Kártyával, amelynek birtokában egy másik tagállamban a küldő országbeli egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat. Az Európai Bizottság ezen felül szerződésben áll egy magán biztosítóval, amely kiegészítő szolgáltatásként igénybe vehető azokban az esetekben, amikor a résztvevő nem jogosult az ingyenes Európai Egészségügyi Kártyára vagy az fogadó ország egészségügyi rendszere nem fedezi az orvosilag szükséges kezelést. A biztosítás megkötése a pályázó szervezet feladata. Útmutató elérhető ITT. 
 • Youthpasssegíti a fiatalokat a tanulási folyamatuk nyomon követésében, illetve a szolgálat végén kiállított dokumentumban ezt hivatalos formában tudják dokumentálni és felhasználni a jövőben.
   

Disszemináció, projekt eredményeinek terjesztése

Az Európai Szolidaritási Testület keretei között kiemelten fontos a projektek, illetve eredményeiknek láthatóságát biztosítani.

Ennek módjáról és mikéntjéről a Pályázati útmutató Annex I. részében található iránymutatás. 

Az Európai Szolidaritási Testület által támogatott projektek leírásai az European Solidairty Corps Projects nevű oldalon jelennek meg. 

Kommunikációs anyagok elérhetőek ITT.

 

Szerződéskötés

Az Európai Szolidaritási Testület keretei között támogatott projektekre vonatkozó Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) elérhetőek:

2018 - ban támogatásban részesített pályázatok esetében ITT.  

2019 - ben támogatásban részesített pályázatok esetében ITT.

 

A projektmegvalósítás során az Európai Szolidaritási Testület program hivatalos logóját fel kell tüntetni minden felületen (honlap, projekttermék, rendezvény plakátja, stb.).

Letölthető ITT

 

Beszámolás folyamata

Mobility Tool+ a projektkövetést és beszámoló készítést támogató webes eszköz az Erasmus+ program és az ESC kedvezményezettjei számára.

A Mobility Tool+ tartalmazza a projektekkel kapcsolatos legfontosabb adatokat (partnerek, projekt időszak, megítélt támogatás, stb.), a kedvezményezettekkel megkötött támogatási szerződéssel összhangban.

 A Mobility Tool+ elérhető  ITT 

FONTOS: A projekt eléréséhez azzal az EU Login (korábban: ECAS) felületre vezető email címmel kell belépni, amelyikre a Mobility Tool+ az automatikus értesítést küldte. Ez a pályázatban megadott és a támogatási szerződésben szereplő szervezeti kapcsolattartó e-mail címe. Amennyiben ehhez az e-mail címhez nem tartozik EU Login fiók, kérjük, hozzanak létre egy fiókot, hogy hozzáférjenek a pályázathoz. (EU Login regisztrálás ITT lehetséges)

 

Az eszköz célja kettős:

- lehetővé teszi a mobilitások résztvevőnkénti felvételét, amelyek során a pályázók jelölhetik, ha a mobilitások során bármilyen változás történt, különös tekintettel a költségvetést (távolságsáv, rendkívüli költség) is érintő változásokra,
- kérdőíves beszámolókat generál a résztvevők számára, valamint lehetővé teszi a felvitt adatok alapján a pályázati beszámoló elkészítését.

 

A Mobility Tool+ felületen a pályázatok követése és a beszámolás menete az alábbi módon zajlik:

1. A pályázók a projekt kezdetekor (amikor az e-mailes automatikus értesítést megkapják a felület elérhetőségéről) belépnek a Mobility Tool+-ba, majd ellenőrzik a meglevő adatokat a „Projekt részletei”, a „Szervezetek”, a „Kapcsolattartók” valamint a „Költségvetés” menüpontokban.

2. Ezt követően a „Mobilitások” menüpontban egyesével felviszik a résztvevőket megadva a kért információkat minden egyes résztvevő esetében, jelezve az esetleges változásokat.

3. Az összes résztvevő felvitelét követően a „Költségvetés” fülön a pályázók ellenőrzik, hogy az előző pont szerint felvitt adatok alapján kalkulált összeg megfelelő-e. Ha eltérést tapasztalnak az elszámolni kívánt összegtől, akkor javítani kell a felvitt résztvevőknél megadott adatokat.

4. A tevékenység végét követően a résztvevők egy kérdőívet kapnak a megadott email címre, amelyet kitöltést követően visszaküldenek a rendszerbe. A kitöltött és benyújtott kérdőíveket a pályázók a beszámoló benyújtása előtt megtekinthetik a Mobility Tool+-ban a „Mobilitások” menüpontban az egyes résztvevőkre vonatkoztatva. A kérdőíveket a nemzeti iroda is ellenőrizni fogja a beszámoló értékelése során.

5. A projekt befejezését követően, minden adat felvitele után a szakmai beszámoló elkészítése a „Beszámolók” menüpontban történik a „Beszámoló készítése” gombra kattintva. 
A tartalmi részek kitöltését és a megfelelő bizonylatok elektronikus felcsatolását követően a „Benyújtás” gombra kattintva nyújtható be a beszámoló. A benyújtást követően a felvitt adatok már nem módosíthatóak. 

 

A Mobility Tool+ részletes használatáról az alábbi linken olvashatnak:

https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/wikis/pages/viewpage.action?pageId=315297696

 

2018-ban támogatásban részesített pályázók részére a beszámolással és költségek elszámolhatóságával kapcsolatos részletes tájékoztatás ITT olvasható.

2019-ben támogatásban részesített pályázók részére a beszámolással és költségek elszámolhatóságával kapcsolatos részletes tájékoztatás ITT olvasható.

 

Frissítve: 2019. december 03.

Információs levél Európai Szolidaritási Testületben pályázóknak


Havonta elküldjük a Szolidaritási Testülettel kapcsolatos legfontosabb híreket, változásokat, praktikus információkat, amelyek egyaránt hasznosak lehetnek aktív pályázóknak és Minőségi Tanúsítvánnyal rendelkezőknek.

A név megadása kötelező!
Helytelen e-mail formátum!
A szervezet megadása kötelező!
Az adatvédelmi tájékoztató elfogadása kötelező!
Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó