Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

EU biztosok közös nyilatkozata az Európai Szolidaritási Testületről

Kategória: :
Közzétéve: 2018.06.27. 15:14
eu_biztosok_kozos_nyilatkozata_az_europai_szolidaritasi_testuletrol_4497.png

Az Európai Parlament és a Tanács politikai megegyezésre jutott a Szolidaritási Testülettel kapcsolatban.

Az Európai Parlament és a Tanács politikai megegyezésre jutott a Bizottság azon javaslatáról, hogy az Európai Szolidaritási Testület 2020-ig saját költségvetést és jogi keret kapjon. Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos, Günther H. Oettinger, a költségvetésért és az emberi erőforrásért felelős európai biztos és Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos az alábbi nyilatkozatban üdvözölte a megállapodást:

„Nagyon örülünk, hogy az Európai Parlament és a Tanács politikai megállapodásra jutott az Európai Szolidaritási Testület jogi keretével kapcsolatban.

Az Európai Unió a szolidaritásra épül; az európaiak közötti kölcsönös összetartás az egyik alapértékünk. Az Európai Szolidaritási Testület fontos része abbéli igyekezetünknek, hogy társadalmi szerepvállalásra ösztönözzük a fiatalokat, és hogy megteremtsük e lehetőségnek az alapjait. Célunk, hogy a fiatalok odafigyeljenek a társadalmunk tagjaira és hozzájáruljanak a versenyképesebb, összetartóbb és ellenállóbb jövőbeli Európa megteremtéséhez. (...) "

A következő lépések

Miután az Európai Parlament megszavazta a megállapodást és a Tanács hivatalosan is elfogadta a szöveget, a Bizottság megkezdheti az Európai Szolidaritási Testület keretében megvalósuló projektek kiválasztását. Az első pályázati felhívás közzétételére várhatóan idén kerül sor.

Háttér-információk

A Bizottság – az érintettekkel folyatott célzott konzultációkat követően – 2017. május 30-án javaslatot terjesztett elő azzal a céllal, hogy egyetlen külön jogi alapot és finanszírozási mechanizmust alakítson ki az Európai Szolidaritási Testület számára, illetve hogy kibővítse a testület keretében végezhető szolidaritási tevékenységek körét. Végső célja az volt, hogy a testület működése még következetesebbé, hatásosabbá és költséghatékonyabbá váljon.

A Bizottság 2018. június 11-én javaslatot tett arra, hogy miképpen működjön az Európai Szolidaritási Testület 2020 után. A javasolt 1,26 milliárd eurós költségvetés kb. 350 ezer fiatalnak teszi majd lehetővé, hogy valamilyen szolidaritási projekten dolgozzon.

A teljes nyilatkozat és a hír forrása ezen a linken.

További információk

Sajtóközlemény: Európai Szolidaritási Testület – saját jogalap és költségvetés (2017. május)

Kérdések és válaszok: Európai Szolidaritási Testület – saját jogalap és költségvetés (2017. május)

Tájékoztató: Hogyan működik az Európai Szolidaritási Testület?

Sajtóközlemény: Uniós költségvetés: a Bizottság 1,26 milliárd eurós keretösszeget javasol az Európai Szolidaritási Testület kezdeményezés megerősítésére

 

Kapcsolódó hírek

top
Változik az önkéntesek biztosításra való regisztrálásának menete
A CIGNA a Mobility Tool+ rendszerén keresztül, automatikusan kapja meg a résztvevő adatait.
top
Elindult az új Szolidaritási Testület honlap!
A program 2021-2027 közötti szakaszának információi új oldalunkon olvashatók.
top
Pár kattintásra az ifjúságbarát önkormányzattól!
Események és eszközök a fiatalok aktív társadalmi részvételéért.
top
Ifjúsági stratégiákat mutat be a SALTO-Youth
Olyan témákat feldolgozva, mint a társadalmi befogadás, az európai képzési stratégia vagy az ifjúsági részvétel.
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó